StoryEditorOCM
VaterpoloBez rišpeta

Sitno brojimo do vaterpolskog ‘El Clasica‘: Hrvatska kreće u borbu za zlato protiv najtrofejnije nacije u povijesti ovog sporta

Piše Ivan Renić
10. rujna 2022. - 19:03

Sve je stalo u jednu utakmicu. Večeras, 20.30 – vaterpolski „El Clasico”. Hrvatska protiv Mađarske u Spaladium Areni koja će pucati po šavovima. Više od 9000 natiskat će se na tribine do posljednjeg mjesta kako bi pogurali Barakude prema zlatu.

A na putu do krova Europe očekuje nas reprezentacija koja je povijesno najuspješnija. Nitko u povijesti nema više odličja s europskih prvenstava od Mađara. S dosadašnje 34 europske smotre donijeli su čak 25 odličja. Od toga je 13 zlatnih i po šest srebrnih i brončanih medalja. Nitko im nije ravan!

Posljednje zlato na Euru osvojili su 2020. godine pred svojim navijačima u Budimpešti. U Split su tako došli kao branitelji naslova. Međutim, na to su slavlje čekali punu 21 godinu. Prije toga, najbolji su bili u Firenci davne 1999.

Vaterpolo je u Mađarskoj nacionalni sport. Svjedoči tome i broj bazena u njihovom glavnom gradu. Naime, imaju ih više od 110... Jasno se iz toga može pročitati koliko su Mađari zagriženi za vaterpolo.

Moćni su bili kroz povijest, a evo ih opet u samom vrhu. Nakon fijaska na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti ranije ovog ljeta na kojemu su završili tek peti, presložili su se, vratili i evo ih opet. Napadaju najviše ciljeve osvježeni novim igračima...

Što se uspjeha Hrvatske tiče na Europskim prvenstvima, najdalje smo, do zlata, otišli u Zagrebu 2010. Evo nas večeras opet u prilici, nakon 12 godina, pred domaćom publikom okititi se titulom najbolje momčad Starog Kontinenta. Imaju Barakude u svojoj bogatoj riznici još i dva srebra (Firenca 1999. i Kranj 2003.) te jednu broncu (Barcelona 2018.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 05:20