StoryEditorOCM
Vaterpolojure marelja

Pomoćnik izbornika Ivice Tucka: ‘Sve rupe krpa Bijač, nikad ga nisam vidio ovakvog‘

Piše Ivan Renić
6. rujna 2022. - 12:39

Pred Hrvatskom je četvrtfinale. Najvažnija je to utakmica na turniru, ona na kojoj se sve lomi. Ili nisi uspio ili ideš u borbu za medalje. Vole vaterpolisti reći kako sve na kraju stane u jedan susret. Nas taj “biti ili ne biti” dvoboj očekuje danas od 20.30 protiv Gruzije (prijenos HRT 2). Na druženje s novinarima došao je Jure Marelja, pomoćnik izbornika Ivice Tucka.

- Nemamo pravo na pogrešku, loš dan ili bilo kakvo opuštanje. Imamo imperativ pobjede jer smo kvalitetniji i igramo pred domaćom publikom. Imamo cilj na ovom prvenstvu, a to je medalja. Stoga, idemo bez ikakvih kalkulacija i kompromisa, pobjeda je obavezna.

Odmorili su naši vaterpolisti nekoliko dana. Pauza je im je baš legla, puno je utakmica bilo, a još će ih i biti...

- Dobro nam je došla ova stanka da se što bolje pripremimo za nastavak. Više nam je bila potrebna da se obnovimo emocionalno nego energetski.

Posljednji put Hrvatska je igrala s Gruzijom na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Slavile su tada Barakude, bilo je 13:7 u osmini finala.

Puni stranaca

- Radi se o vrlo dobroj ekipi pojačanoj strancima. Ima tu Hrvata, Srba, Crnogoraca, Talijana. To su igrači s puno utakmica u nogama, tako da im iskustva ne fali. Nedostaje im malo širine u rosteru, ali nikako ih ne smijemo podcijeniti. Imaju i dobrog trenera, dva potentna ljevaka, sjajni su plivači.

Gruzija je na splitskom Euru već postigla povijesni uspjeh plasiravši se među osam najboljih. Igrat će, stoga, bez ikakvog pritiska. 

- Loptica je na našoj strani, mi ćemo morati juriti pobjedu, dok će oni igrati rasterećeno, za svoj gušt.

Hrvatska obrana na visini je zadatka od početka natjecanja. Zapinjalo je, međutim, u napadu. Dugo su se naši vaterpolisti mučili protiv Grčke kako bi zabili prvi pogodak, probili led.

Prilagođavanje atmosferi

- To je bio rezultat grča. Mislim da se polako dižemo kako turnir odmiče, prilagođavamo se okolnostima, i publici, atmosferi, Spaladium Areni. Obranu igramo fantastično, ali to nikako ne umanjuje činjenicu da je Marko Bijač taj koji je pokrpao sve rupe koji su se otvorile. Tako da sve to izgleda još bolje, nego što bi inače bilo.

Bijač zaista blista u Splitu...

- Marko brani u sjajnoj formi, dugo ga nisam vidio baš ovako raspoloženog. Možemo mu samo poželjeti da ostane takav do kraja, a bude li tako, onda ćemo jako visoko.

Eliminacijska faza je pred Hrvatskom. Počinje “novi” turnir, ono pravo.

- Za ovo smo trenirali, spremali se i skautirali protivnike. Nitko nema pravo na pogrešku, nikoga se ne smije podcijeniti. Vidjeli smo što se dogodilo Srbiji.

Opet se očekuje Spaladium Arena ispunjena do posljednjeg mjesta. Split ovih dana živi vaterpolo koji je sportska tema broj jedan u gradu. Ulaznice se grabe neviđenom brzinom. Nemaju mira ni igrači, ni stožer. Svi zovu, mole, pitaju...

- Sve ovo je odlična stvar za vaterpolo. Nadam se da će popularizirati ovaj sport na lokalnoj razini i ponukati što više djece da se upišu na vaterpolo. Uvjeti i organizacija su stvarno na svjetskoj razini. Sve pohvale organizatorima – zaključio je Marelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 03:38