StoryEditor
Vaterpolodubrovnik vrije

Nikad nitko u Prvenstvu Hrvatske nije prokockao 2-0 u finalnoj seriji, Kobeščak poručuje: Pritisak je, ali titula ostaje u Gružu

26. svibnja 2021. - 15:30

Jug Adriatic osiguranje je u ponedjeljak navečer otišao u karantenu. Zatvorio se uoči pete odlučujuće utakmice za prvaka Hrvatske, majstorice u Gružu, koja se igra ove srijede s početkom u 18 sati. Vodio je dubrovački sastav u finalnoj seriji s 2:0, dobio prvu kod kuće i prvu na Savi. Imao potom prošle srijede prvu meč loptu, ali nije dobio i treću utakmicu velikog finala. Pao je nakon 13 godina u finalnoj seriji u svom Gružu. Kako je Mladost potom dobila i četvrtu utakmicu protekle subote na Savi, odluka o prvaku pada u petoj.

Sedam dana nakon poraza u Gružu i prekida niza od 23 pobjede kod kuće u finalnim utakmicama prvenstva Hrvatske, zatim prekida niza od deset pobjeda za redom protiv Mladosti u finalu domaćeg prvenstva računajući i utakmice na Savi, a samo četiri dana nakon blijedog izdanja na Savi i novog poraza od Mladosti, stiže peta odlučujuća utakmica.

- Stvar je vrlo jednostavna. Moramo sad pokazati što smo radili cijele sezone. Stoji, ovo je specifična sezona. Nismo zbog korone uspjeli napraviti sve ono što bi napravili da je normalna sezona, ali tako je i s drugima, tako je i s Mladosti – uvodne su rečenice Vjeka Kobešćaka, jugovog trenera, uoči utakmice koja 'para gaće'.

- Čeka nas obračun dvije vrhunske momčadi. Mi smo u prve dvije utakmice finala bili bolji, a u zadnje svije bolja je bila Mladost. Nadam se kako možemo u petoj utakmici finala vratiti mirnoću, koju smo izgubili u zadnje dvije utakmice. Fizički smo loše izgledali u trećoj i četvrtoj utakmici finalne serije. Ne možemo to popraviti preko noći. Ili to imamo, ili nemamo. Ako nemamo, tad nas se loše piše, ali vjerujem kako smo u trećoj i četvrtoj utakmici loše izgledali iz nekih drugih razloga. Nemamo, nažalost, konstantu ove sezone. To je svima jasno i to je vidljivo. Nećemo sad analizirati zašto je tako. Nije vrijeme, a i sad sve ovisi o jednoj utakmici, hoćemo li uzeti ili ne trofej prvaka.

Gruž je pao prošle srijede, ali Jugaši se hrabre kako je domaći teren i dalje njihova velika prednost. Što kaže njihov trener?

- Da, bez obzira na publiku ili ne, to je naša prednost. Naravno, nije isto s publikom ili ne. Nadam se kako je ovo zadnja utakmica domaćeg prvenstva u povijesti koja se igra bez publike, ne samo u Gružu, te kako će se iduće sezone ne samo vaterpolo, već i sva sportska natjecanja, igrati s publikom. Šteta što to nije sad slučaj jer se ima što za vidjeti. Ovo je bilo odlično prvenstvo. Ne samo radi Mladosti i nas, već i zbog Jadrana, te Solarisa i Primorja.

Jedna slika iz zadnje dvije utakmice finala bode oči kad je vaša momčad u pitanju: Cosmin Radu se oprašta od karijere, a u trećoj, a pogotovo u četvrtoj utakmici finala Rumunj u kapici Mladosti vas je 'razbucao'.

- Prvo, Mladost je u zadnje dvije sezone ono što je nekoć bila, a bila je europski velikan. Uvjerenja sam i danas kako je Mladost prošle sezone imala bolju momčad od nas, na papiru, a završilo je našom pobjedom. Imali su veću širinu. Prije svega mislim tu na Miloša Ćuka, sjećaš se. Ćuka ove sezone nema, te smo sad tu negdje, ovisi o danu, inspiraciji tog i tog dana. Pohvalit ću trenera Mladosti Zorana Bajića, koji nam je uzeo u dvije i pol sezone četiri trofeja, dvije Regionalne lige i dva Kupa Hrvatske. Mladost je vrhunska europska momčad, koja je nama veliki izazov, te koju za dobiti treba odigrati odlično. Njezina je osovina, vratar – centar – bek, fantastična. Ivan Marcelić na vratima, zatim ne samo Radu, već i Josip Vrlić na centru, njih dvojica su i dalje najbolji centarski par svjetskog vaterpola protiv kojih je teško igrati. Zatim na beku Andro Bušlje i ostali, ali prije svega Bušlje. Teško je igrati protiv njih. Pred nama je veliki izazov na koji smo znali odgovoriti u prve dvije utakmice finala. Nadam se kako ćemo i u petoj utakmici.

U četvrtoj utakmici finala nema tko od Jugaša nije čuvao Radua i Vrlića, još je samo falilo da i vratar Toni Popadić zaigra beka.

- Teško je protiv Cosmina i Josipa, ali vaterpolo ide u tom smjeru da svaki igrač može odigrati na što više pozicija. Pogledajte Bušlju. Uvijek je bio vrhunski bek, a s ovim što u zadnje dvije, tri sezone pruža u napadu, dobio je tu nekakvu patinu, te imamo fantastičnog igrača. Kažeš kako nije samo odlična osovina Mladosti, kako ima na desnoj strani odličnog Kharkova. Stoji, ali za igrati ozbiljan vaterpolo, treba ti osovina, a Mladost ima sjajnu osovinu, to sam već rekao, i to na centru sjajnu dvojicu. Što, kažeš kako mi nemamo dobar centarski par, kako imamo samo Lonca (Luka Lončar)? Ne bih se složio. Naš drugi centar je dobar. Njegova slabija forma je posljedica ovakve sezone, da je bila normalna, da nije bilo korone, uvjeren sam kako bi Obert bio odličan. Imamo i mi odlične centre. Kakva nam je desna strana ove sezone? Ne, neću sad analizirat momčad, te njihov učinak. To ću napraviti tek nakon što završi sezona. Pred nama je i završnica europske Lige prvaka u Beogradu. Pazite, cijelo domaće prvenstvo, pa u neku ruku i cijela naša sezona, stat će u ovo jednu utakmicu, posljednju, petu doigravanja za prvaka Hrvatske, majstoricu. Da ne znam koliko je netko bio loš cijele sezone, ako odigra u majstorici kako treba, spasit će sezonu i spasit će nas. Zato, pusti sad analize, pusti sad što je bilo u prethodne četiri utakmice finalne serije, tko je kako igrao, što je tko pokazao. Peta odlučuje.

Peta je u Gružu. Dvije meč lopte su propuštene. Mladost je u zadnje dvije utakmice do pobjeda stigla na ljepši, tj. uvjerljiviji način nego Jug u prve dvije. Jug je bez trofeja. Mladost je uzela Kup Hrvatske. Mladost je gubila 0:2.

- Je li pritisak? Jest, i to je dobro. Pitaš je li 'vrišti' uprava? Ne, kad je ovakva situacija, tad se u Jugu skupimo, homogeniziramo. Ponavljam, ako dobijemo petu, majstoricu, tad će sve biti za pet, zar ne? Sad smo svi skupa u Jugu okrenuti tome kako biti za pet u toj petoj utakmici finala - zaključio je razgovor Jugov trener.

Jug 17. ili Mladost 11. put

Nikad nitko u povijesti prvenstva Hrvatske nije osvojio naslov nakon 0:2. Mladost je zadnji put osvojila naslov 2008. godine, u vitrinama ima 10 'kanti' prvaka Hrvatske, a ukupno 49 trofeja. Jugaši love 17. naslov prvaka Hrvatske, 66. trofej u povijesti, te žele izjednačiti rekord koji drži Mladost – šest uzastopnih naslova prvaka Hrvatske.

HTV na svom drugom programu izravno prenosi utakmicu iz Gruža. U prve dvije 12:9 u Gružu i 10:8 na Savi za Jug, a u zadnje dvije 12:10 za Mladost u Gružu i 12:8 na Savi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 17:30