StoryEditorOCM
Vaterpoločovjek iz sjene

Igor Pezelj - tajno oružje hrvatskih vaterpolista: ‘Snimam rivale i onda ih udaramo gdje su najtanji. Nakon Splita se opraštam i odlazim u Kinu‘

Piše Ivan Renić
8. rujna 2022. - 10:17

Tajno oružje Hrvatske u borbi za medalju čovjek je iz sjene. Nećete ga vidjeti na klupi, rijetko i u medijima. Tiho, samozatajno radi svoj posao koji je, uvjerili smo se, od presudne važnosti. Riječ je o Igoru Pezelju, video analitičaru naše reprezentacije. Čovjek je to koji izborniku servira baš sve o svakom protivniku. Gdje pucaju i dodaju, kako plivaju, kako se kreću i reagiraju protivnici? Pitajte Pezelja!

- Snimamo cijelu utakmicu, a kasnije sortiramo glavne detalje i vadimo ih. To ide izborniku na uvid, a onda zajedno gledamo cijelu utakmicu. Pronađemo još nekoliko stvari koje su ključne za igru našeg protivnika, pa da ih onda udarimo gdje su najtanji.

Dugo je Pezelj u ovom poslu, još od 2006. godine. Uvelike se od onda promijenila i tehnologija, na bolje, naravno.

- Kada sam se počeo baviti time, nije bilo pravih softwarea, sve se radilo ručno. Znalo bi to trajati po cijele noći. Danas to ide puno brže jer već za vrijeme utakmice svaki se detalj markira, tako da mi za jednu utakmicu treba “samo” par sati.

Izbornik prvi materijal dobije dok se igrači još nisu ni istuširali...

- Snimao sam sve četiri utakmice četvrtfinala. Nakon Italije i Francuske sam u pauzi pripremio neke osnovne stvari koje sam izborniku dao odmah poslije naše utakmice. Igrali smo protiv njih ove godine već šest puta, tako da se zaista poznajemo dobro.

Je li itko u prednosti?

- Što se tehnologije tiče, svi su tu negdje, na istoj razini. Većina reprezentacija koristi “software” koji su razvili Talijani.

Ima li nadmetanja i među analitičarima?

- Ma, ne, mi se svi dobro poznajemo i često razmjenjujemo materijale. Nije to kao u nogometu gdje možete nekoga poslati da skautira protivnika. S kolegama iz drugih reprezentacija se često družim na turnirima, i privatno smo dobri. Jedan drugome pomažemo, to je tako.

Pezelj u stožeru naše reprezentacije radi s izbornikom još od 2012. godine.

- Već znam što on očekuje. S godinama se nakupilo jako puno materijala. Imamo veliku bazu podataka. Tako smo za pripremu utakmice s Grčkom vadili neke detalje od susreta koji su bili prije tri godine.

Primjena u bazenu

Veseli ga, dakako, kada vidi da su igrači prepoznali nešto što im je pokazivao, pa na kraju to i primijenili u bazenu.

- Gruzijci su jednom s igračem više pokušali dodati na drugu stativu. Prepoznao sam to kao automatizam u njihovoj igri i naši su to dodavanje presjekli. Eto, to je samo jedan primjer. Nije to nešto veliko, ali u tijesnim utakmicama i jedan napad može biti presudan.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Na red je tako došla priprema za Italiju.

- Italija, Srbija, Mađarska... To su ekipe s kojima igramo često i nije ih teško pripremiti kada se manje, više sve zna. Igrači se poznaju, neki igraju u istim klubovima. Veći problem mi bude pripremiti se za Francusku ili Gruziju, momčadi s kojima ne igramo često, a pokazali su da mogu nekome zagorčati život.

Punih 16 godina omiljeni Pezo, kako mu je nadimak, dio je hrvatske vaterpolske reprezentacije. Otkrio nam je kako mu je splitski Euro i posljednji! Došlo vrime je za kraj, za promjenu, novi izazov. A on je stigao iz daleke Kine i to s ponudom koja se ne odbija...

- Za to je zaslužan Splićanin Ivan Asić koji je na čelu kineske reprezentacije. Godinama smo već prijatelji i kolege. Preko njega su mi Kinezi pripremili stvarno dobru ponudu.

Kina silno ulaže u sport, a na red je tako došao i vaterpolo.

- Investirali su jako puno novca, trude se, iako je to kod njih još uvijek prilično egzotičan sport. Nemaju nekih rezultata, možemo ih očekivati tek u budućnosti. Što se Azije tiče, Japan je daleko iznad svih. Ali eto, i Kinezi se otvaraju. Mi ćemo im biti treća postava stranih trenera. Žele učiti i razvijati se.

Velika je to obaveza, ali i dalek put. Trebat će neko vrijeme i živjeti u Kini.

- Ugovor mi je za sada na godinu dana. Veliki dio vremena ću morati biti tamo, da, dok se sve to postavi. Glavni cilj im je izboriti Olimpijske igre što će biti vrlo teško pored Japana. Ali imat ćemo do tada i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, pa Azijske igre i Svjetsku ligu. Već ćemo se nekako posložiti – poručio je Pezelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 05:21