StoryEditorOCM
Vaterpolonek‘ zazvone...

Evo povijesnog trofeja u Poljudu! Jadran je u fantastičnom finalu prvenstva Hrvatske protiv Juga došao do prve titule

Piše Iva Majić
17. svibnja 2023. - 20:03

Fantastična finalna serija prvenstva Hrvatske! Neizvjesna, uzbudljiva, izjednačena, s punim tribinama i vatrenom atmosferom... Vrhunski vaterpolo smo gledali zadnjih tjedana u Splitu i Dubrovniku, a sada konačno možemo i odgovoriti na pitanje koja momčad igra najbolji vaterpolo u državi europskih prvaka? To je Jadran iz Splita! Domaćini su u "majstorici" u Poljudu svladali Jug s rezultatom 11:8 i tako uzeli najvrijedniji trofej sezone.

Peti čin krenuo je “naopačke”, odnosno drugačije nego sve ostale ovogodišnje utakmice finalne serije. Plivanje za loptu osvojili su jugaši, ali onda na oduševljenje prepunog Poljuda, poveli domaćini. Precizan je bio Burić za 1:0 na semaforu. “Jadran, Jadran” vikalo se na punim tribinama, pa možemo reći kako su igrači s bijelim kapicama imali “igrača više” svih 32 minuta. Koristili su to Splićani, pa je nakon pet minuta igre bilo 3:0 za njih, a pomogao im je i vratar Marcelić koji je bio raspoložen skupivši već do tada nekoliko obrana. Bilo je to otvaranje iz snova za jadranaše, jer nakon osam minuta rezultat je bio 4:1. Prvi pogodak za Jug stigao je tek u zadnjoj minuti prve četvrtine, a iz peterca je bio precizan Žuvela. 

Drugu četvrtinu otvorio je Joković, neobranjivim udarcem s desne strane, a onda su tribine dale do znanja kako je došao i dobar broj navijača iz Dubrovnika. Velika je bila borba u bazenu, ali i među publikom. Svaki put kad bi se navijači iz “grada” javili, splitska publika bi također nešto dogovorila, nikako se nije šutjelo. Ovu četvrtinu obilježio je vratar Popadić, jer domaća momčad u ovih osam minuta nije uspjela doći do pogotka. Iskoristili su to gosti, i preko Vukojevića smanjili na 4:3. 

Kao da je vratar Jadrana znao da smo u prošloj četvrtini pohvalili Popadića, pa se i on ponovno iskazao. U jednom napadu Marcelić je obranio čak tri udarca. Igralo se zatim “gol za gol”, a onda je uslijedila serija domaće momčadi. Butić, Burić, pa Zović za velikih 8:5 na semaforu uoči zadnje četvrtine.  

Međutim, nisu se dali jugaši, iako je bilo sve izvjesnije kako će trofej na Zvončac, i to prvi- povijesni! Igralo se još dvije minute, a na semaforu je bilo 11:7 za domaće. Publika je na nogama ispratila momčad Jadrana do najvećeg trofeja, uz zvuke: "Nek‘ zazvone Svetog Duje zvona..."

Dobro se pjenilo u bazenu, ali i navijalo na tribinama. Koliko bi bilo sjajno da je ovoliko publike i inače, jer Jadran igra ovdje uvijek, a ne samo u finalnim serijama u svibnju. Vjerujemo kako se neće naljutiti ako zalutate i češće na bazen... 

SEMAFOR 

JADRAN SPLIT-JUG AO  11:8 (4:1, 0:2, 4:2, 3:3) 
Split Bazen u Poljudu. Gledatelja: 1150 
Suci: Georgios Stavridis (Grčka) i Alessandro Severo (Italija) 

JADRAN SPLIT: Marcelić (9 obrana), Burić (4), Marinić Kragić (2), Čagalj, Butić (2), Pejković, Bukić (1), Tomasović (1), Delić, Dobud, Šetka, Dužević, Anić, Zović (1). Trener: Jure Marelja 

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (11 obrana), Burđelez, Fatović (1), Zvono (), Joković (2), Vukojević (1), Biljaka (1), Lazić (1), Kržić, Kakaris (1), Grgurević, Žuvela (1), Jurišić, Mozara. Trener: Vjekoslav Kobešćak. 

Igrač više: Jadran 5/14, Jug AO 3/13 

Peterci: Jadran 2/2, Jug AO 1/1 

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image

S

Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 15:41