StoryEditorOCM
Vaterpolonestvaran podatak

Dugi post u ‘najsportskijem gradu na svitu’: u Splitu vlada suša još od Hajduka 2005., Jadran je u velikoj prilici...

Piše Iva Majić
8. svibnja 2023. - 12:27

Titule prvaka u gradu pod Marjanom u muškoj konkurenciji iz nogometa, košarke, vaterpola, odbojke i rukometa, nije bilo.... A već sigurno i sami znate!

Da, od 2005. godine kada je Hajduk osvojio naslov. Zadnja titula “bijelih”, ali i zadnja titula za Split u loptačkom (okrugla lopta) momčadskom sportu. Dugih 18 godina, a uskoro će i “godišnjica”, jer 28. svibnja 2005. godine, odigrana je utakmica Hajduk-Varteks, u kojoj su “bijeli” na Poljudu slavili s rezultatom 6:0 i tako osigurali naslov. Kolo prije te sezone, igrali su u Zaprešiću, gdje su ostali neporaženi. Inter, “div iz predgrađa” je završio kao drugi na tablici, u sastavu s Ćorlukom, a u prvom djelu sezone čak i Modrićem. S rekordnim malim brojem bodova, točnije samo 56, Hajduk je osigurao zadnji naslov za svoj grad.

Siromašno i na Gripama

Osim na Poljudu, ni na Gripama nije bolje jer “žuti” su zadnju titulu proslavili 2003. godine. Pod imenom Split Croatia Osiguranje svladali su Cibonu VIP Zagreb 2:0 u seriji, jer tada se igralo na dvije dobivene utakmice za naslov.

Nažalost, rukomet i odbojka nikad nisu donijeli pehar u Split.

Što se tiče odbojke, jasno je da se bolja igra “u susjedstvu”. U Kaštelima je bilo titula, i to dosta, ali u gradu pod Marjanom nije.

Rukomet u Hrvatskoj se može pohvaliti sa samo jednim jedinim prvakom. Odlično za naš glavni grad, ali svakako loše za ovaj sport. Od 1992. godine pa do sada, nitko nije uspio skinuti “zagrebaše” s trona.

Sad je stvarno blizu

Međutim, sve je izglednije kako će trofej konačno i u Split...

Vaterpolisti Jadrana imaju veliku priliku doći do prve titule prvaka Hrvatske. U finalnoj seriji koja se igra na tri pobjede, vode 2:1 protiv Jug Adriatic Osiguranja. Tako će uskoro u Dubrovniku imati prvu meč-loptu za povijesni naslov.

“Gospari” su aktualni prvaci, a i apsolutni rekorderi po broju naslova u Lijepoj Našoj. Čak 17 puta je pehar išao u vitrine u Gružu, a kako i neće kada se radi o sportu broj jedan u tom gradu. Možda se jedino Linđo u Dubrovniku igra više nego vaterpolo.

Jadran drži neslavan rekord jedinog kluba koji je igrao finalnu utakmicu državnog prvenstva, a nikad nije podizao trofej. Najstariji splitski klub je čak pet puta igrao za titulu: 1992., 1993., 1994., i 1997. godine protiv zagrebačke Mladosti, a u ovom zadnjem dvoboju prošle godine je izgubio protiv Jug AO- a.

Nestvaran podatak

Jedini splitski prvak Hrvatske u vaterpolu, bio je VK POŠK 1998. godine, tada pod nazivom Slobodna Dalmacija, a u finalu je dobio Mladost.

Možda pomalo i nestvaran podatak, ali ovo 32. Prvenstvo Hrvatske bit će tek treće dalmatinsko finale u povijesti! Prvo je odigrano 2000. godine između Juga i POŠK- a, a tada su Dubrovčani došli do svog prvog naslova prvaka u Hrvatskoj. Drugi susret dalmatinskih klubova u završnici, bio je prošle godine u istom sastavu kao i ove: Jadran i Jug. Iako je kruna još uvijek trenutno kod “gospara”, Jadran je sve bliže da je uzme sebi. Četvrta utakmica finalne serije, a možda i odlučujuća igrat će se u utorak u Dubrovniku s početkom u 18:50.

A tko zna, možda baš jadranaši donesu prvi pehar u Split nakon 18 godina…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:53