StoryEditor

Zbog rasizma ATP kaznio Brydana Kleina

Piše PSD.
9. srpnja 2009. - 17:10

Udruga teniskih profesionalaca (ATP) kaznila je 19-godišnjeg Australca Brydana Kleina, pobjednika juniorskog Australian Opena 2007. godine, a sada 186. igrača svijeta sa šest mjeseci zabrane nastupa zbog rasističkog vrijeđanja protivnika, Južnoafrikanca Ravena Klaasena tijekom njihova kvalifikacijskog susreta na ATP turniru u Eastbourneu prije mjesec dana.

Klein je odmah po incidentu suspendiran i kažnjen sa 13,920 dolara, a nakon dodatne istrage ATP mu je zabranio igranje na svim ATP i "challenger" turnirima do 20. siječnja sljedeće godine, te s dodatnih 10,000 dolara.

Klein je Klaasena nazvao "kaffirom", što je pogrdni izraz za južnoafričke crnce, a usto je i pljunuo u pravcu Klaasenova trenera.

"Prema Pravilima ponašanja ATP-a, Klein je napravio veliki prijestup, njegovo je ponašanje bilo namjerno i osobito štetno za ugled turnira. Njegov rječnik je odvratan i potpuno neprihvatljiv na sportskim borilištima kao što su ATP turniri gdje je jednakost među sportašima preduvjet za ravnopravno natjecanje", stoji u priopćenju ATP-a.

Iz ATP-a su objavili kako se Kleinu kazna može smanjiti na četiri mjeseca ukoliko krene na tečaj za rasnu snošljivost.

Australski teniski savez također je kaznio Kleina izbacivši ga iz programa financijske potpore koju je dobijao od Australskog sportskog instituta.

                                                                                                                          (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 12:59