StoryEditor
Teniskorak od sedam milja

Pušteni ‘u promet’ i betonski tereni na Višnjku: Zadar postaje svjetsko tenisko središte

20. svibnja 2020. - 18:24
Jure Mišković/Hanza media

Športski centar Višnjik u utorak se prijepodne moglo nazvati svjetskim teniskim središtem, dio hrvatske Davis Cup reprezentacije te veliki broj nadarenih juniora našao se tamo na pripremama.

I nije samo to razlog uzdizanja spomenutog centra na svjetsku razinu, nego i činjenica da se na šest zemljanih terena od ranih jutarnjih sata održavao svojevrstan turnir najmlađih tenisača, na kojem se okupilo više od dvjesto djevojčica i dječaka. Sve to uz poštivanja propisanih epidemioloških mjera koje su na snazi, istina, izvan sportskog borilišta prizori su bili nešto drukčiji, ali svejedno nije nedostajalo potrebnog opreza. Drugi razlog teniske fešte zrcali su u činjenici da je Zadar uz šest postojećih zemljanih terena dobio i tri nova betonska, pa se u radnom posjetu Višnjiku našao i gradonačelnik Zadra Branko Dukić sa svojim suradnicima

Nije to bio samo protokolarni posjet prvog čovjeka grada nego i trenutak da se na licu mjesta uvjeri u ostvarene projekte koji sve više privlače pozornost prijatelja tenisa, ali i drugih korisnika ŠC “Višnjik”. Na upit vezano uz mogućnost izgradnje novih sadržaja uz teniske terene, prije svega na uređenje okoliša, kroz hortikulturu, ili pak svlačionica i malih tribina, gradonačelnik je imao spreman odgovor...

- Kad smo imali onaj veliki Davis Cup meč s reprezentacijom SAD-a i vidjeli našu veličanstvenu pobjedu, uglavnom smo koristili infrastrukturu dvorane “Krešimir Ćosić”, jednako i zatvorenog plivališta. Jasno, to je u tom trenutku bilo prvo i najbolje moguće rješenja, međutim, svjesni smo da se uz izgradnju još jednom zemljanog terena, čime će se zaokružiti brojka od deset koliko je i zamišljeno prema projektu, potrebno poraditi i na okolišu. Istina, već postoji drvored koji će, nadam se, čim prije postati i “mala šuma”. Nedvojbeno, sve ćemo učiniti i po pitanju infrastrukture, potrebno je samo malo strpljenja, moramo ići korak po korak – zaključio je Dukić.

Očekivano, ponajviše zanimanja za buduće teniske zvijezde bio je njihov Zadranin na zagrebačkoj adresi, Borna Ćorić. Nema tko od nazočnih nije upijao svaki njegov velemajstorski potez...

- Neobično sam sretna što su naš Borna i drugi reprezentavci prvi isprobali nove betonske terene i tako uveličali otvaranje. Nikad nećemo zaboraviti kako je Borna okrenuo meč protiv Amerikanaca, on je pravi teniski junak – kazala je Matija Marinović, darovita tenisačica, čije su suigračice podijelile njezino mišljenje.

Onoga trenutka kad je Ćorić izvan terena otišao pozdraviti mlade Zadrane, nastupila je prava erupcija oduševljenja. Svi su htjeli njegov potpis, kemijske olovke i flomasteri trošili su se nemilice

Radile su i kamere ne samo naših kolega fotoreportera, nego i roditelja, iako su odreda bili svjesni kratkotrajnog kršenja mjere distance, “školjocalo” se naveliko.

- Jako mi je drago što sam ponovno mogao upoznati Bornu, biti blizu njega, jer tenis treniram nepune dvije godine, međutim, prema riječima mojih trenera brzo sam napredovao. Još moram poboljšati rad nogu na čemu radim već neko vrijeme onda ću biti više nego zadovoljan. Svaki slobodan trenutak koristim za pogledati tenis, neka su zbog pandemije korona virusa uglavnom snimke velikih mečeva, meni to predstavlja veliki gušt – kazao je trinaestogodišnji Noa Kelava.

Nije bilo nimalo jednostavno uhvatiti Ćorića kako bi iznio svoje impresije novim tereninam, jer valjalo je zadovoljiti sve koji su željeli ovjekovječiti susret s njim.

- Nove betonske terene uspio sam vidjeti samo na fotografijama, nedugo nakon završenih radova i odmah su me dojmili, međutim, kad sam ih osjetio pod nogama i vidio kako leti loptica, mogao sam jedino zaključiti – izvrsno, i sve sam time rekao – zborio je Ćorić.

Osim kompleksa teniskih terena, napose travnatih, o čemu je Borna naveliko govorio u vrijeme nezaboravnog dvoboja s reprezentacijom SAD-a, dojmio ga je veliki broj djece.

- Oduševljen sam prizorom kojeg sam zatekao po dolasku na trening što jasno kazuje koliko je izgradnja ovih komkleksa bio pravi pogodak i kako će u dogledno vrijeme, kad se stvore svi potrebni epidemiološki uvjeti, Zadar, doista, postati svjetsko tenisko središte. Stvarno, presretan sam viđenim i ukoliko je moj doprinos da je sve veći broj djece u Zadru koji se žele baviti tenisom barem jednom posto, onda sam više nego oduševljen – zaključio je Borna.

Odmah po dolasku gradonačelnika Dukića koji je srdačno pozdravio sve reprezentativce moglo se u razgovoru čuti kako mu je Matija Pecotić rekao da je i on praktički dijete ovoga kraja. Jer je njegova baka iz mjesta Preko na obližnjem otoku Ugljanu...

- Odlično poznajem, Zadar, praktički dolazim tu već 25 godina, poznajem sve teniske terene u gradu i nema na kojem nisam igrao. Ali, ovo što sam vidio na Višnjiku nešto je veličanstveno isvaka čast na zamisli da se u gradu s izvrsnom mikro klimom nalazi ovakav kompleks koji pruža cijeli niz drugih mogućnosti, mislim, osim tenisa mogu se upražnjavati sve drugi sportovi. Ranije sam igrao na postojećim zemljanim terenima, dok je kao i Borni ovo bio prvi susret s betonskom podlogom. I neću nimalo pretjerati ako kažem da posve odgovaraju uvjetima koje zahtjeva US Open. Zadar je ovim projektom doista postao ne samo hrvatsko tenisko središte , nego i puno više od toga – kazao je Pecotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2021 02:22