StoryEditor
Tenisskandal u hts-u

Mlada tenisačica izgubila novčanu potporu pa pobjesnila i udarila po savezu

Piše SN
6. veljače 2019. - 21:07
oleksandra_oliynykova8-221218

Za Oliynykove, obitelj ukrajinskih izbjeglica, Hrvatska se trenutačno gotovo neznatno razlikuje od Ukrajine iz koje su protjerani.

- Sve su nam uzeli što su mogli, ništa nam više ne preostaje – komentiraju Denis i Oleksandra, tata i 18-godišnja kći koji s obitelji žive u Zagrebu, a dolaze iz Odesse, odakle su pobjegli strahujući za život jer nisu bili na strani bivšeg ukrajinskog predsjednika Janukoviča. U Hrvatsku su došli 2011. godine i trenutačno se četveročlana obitelj uzdržava samo zahvaljujući Denisovoj plaći koju zaradi kao taksist.

Oleksandra ili Sashka, kako je od milja zovu, od svoje pete godine bavi se tenisom. Jedina u obitelji ima hrvatsko državljanstvo koje je dobila zahvaljujući svojim sportskim uspjesima. Svi ostali u obitelji – otac Denis, mama Svitlana i mlađi brat Nazar imaju status azilanata.

S godinama napornih treninga postala je mlada all-court igračica, a trener joj je njen otac, koji se nikada u životu nije bavio tenisom, jer si ne mogu priuštiti profesionalnog trenera.

Trenutačno je 114. na ITF-ovoj ljestvici, a krajem prošle godine bila je na 708. poziciji WTA liste i prva među hrvatskim tenisačicama do 18 i do 19 godina na listi te krovne udruge ženskog profesionalnog tenisa. Perspektivna je mlada tenisačica koja od kraja 2017. godine igra na seniorskoj razini, premda po godinama još spada u juniorsku.

- Kad igrate na juniorskoj razini, nemate mogućnosti išta zaraditi igrajući na terenu. Zato je Sashka bila primorana prijeći u seniorsku razinu i na turniru osvojiti barem 200 ili 300 eura, što bi joj pokrilo osnovne troškove – objasnili su nam otac i kći ranije. Iz dana u dan su se borili da uspije u tom “bijelom” sportu.

No, jučer je kaže, bio najgori dan u njenoj teniskoj karijeri.

Saznala je da više neće moći primati olimpijsku stipendiju od 1500 dolara mjesečno, što joj kao vrhunskoj sportašici-izbjeglici, od listopada 2017. godine dodjeljuje Međunarodni olimpijski odbor preko Hrvatskog olimpijskog odbora.

Kako stoji na stranicama Hrvatskog olimpijskog odbora: “Stipendija je dodijeljena na temelju zahtjeva Hrvatskog olimpijskog odbora, koji je Olimpijskoj solidarnosti odaslan slijedom njezine zamolbe za uključenje u program Olimpijske solidarnosti "Potpora za sportaše izbjeglice" (Refugee Athlete Support). Nakon dobivenih očitovanja od Hrvatskog teniskog saveza i ureda UNHCR-a u Hrvatskoj da Oleksandra zadovoljava propisane uvjete za sudjelovanje u tom programu (potvrđen izbjeglički status, kao i dokazane vrhunske rezultate u pojedinačnom sportu), administracija HOO-a u lipnju je poslala njezinu kandidaturu prema MOO-u.

Izdvojeno

07. srpanj 2020 19:12