StoryEditor
Tenisšto s drugima

Kritike Roland Garrosu zbog jednostrane odluke o odgodi za rujan: Mislio sam da bi teniski vlastodršci trebali surađivati?

Piše Hina
18. ožujka 2020. - 22:15
AFP/Martin Bureau

Jednostrana odluka Francuske teniske federacije (FFT) o odgađanju Roland Garrosa za jesen (20. rujna - 4. listopada) iznenadila je i razočarala mnoge u teniskom svijetu, od igračica i igrača, do predstavnika drugih turnira i natjecanja koji bi mogli biti pogođeni tim potezom.  

Vodeće teniske organizacije, Međunarodna teniska federacija (ITF), Udruga teniskih profesionalaca (ATP) i Ženska teniska udruga (WTA) još se nisu oglasile, ali neki drugi jesu, poput Američkog teniskog saveza (USTA) pod čijom je ingerencijom US Open, koji je u normalnim okolnostima posljednji Grand Slam turnir u sezoni. No, u 2020. bi to mogao postati Roland Garros, koji će započeti samo tjedan dana po završetku turnira u New Yorku, bude li ovaj održan u predviđenom terminu od 31. kolovoza do 13. rujna.

- Takva odluka ne bi trebala biti donijeta jednostrano, a USTA bi učinio isto tek nakon uključivanja u konzultacije ostale Grand Slam turnire, ATP, WTA, ITF i druge partnere, uključujući Laver Cup - objavio je Američki teniski savez (USTA) na svom službenom profilu na Twitteru.

Izravno pogođen odlukom Francuza je ekshibicijski turnir Laver Cup, zajednički projekt Rogera Federera i menadžerske agencije koja brine za njegove poslove. Domaćin četvrtog izdanja trodnevnog natjecanja reprezentacija Europe i (ostatka) Svijeta je Boston, a termin odigravanja je od 25. do 27. rujna.

- Ova objava nas je iznenadila, kao i naše partnere, Australski teniski savez, Američki teniski savez i ATP te ostavlja mnoga pitanja otvorenima - priopćili su organizatori Laver Cupa.

Predsjednik FFT-a Bernard Giudicelli tvrdi da su svi bili obaviješteni o ovoj odluci prije nego što je objavljena.

- Izmijenio sam poruke s predsjednicima ATP-ja, WTA i ITF-a prije nego što smo objavili odluku. Obavijestili smo i ostale Grand Slam turnire. Informirali smo i Tonyja Godsicka (Federerovog mendžera i čelnog čovjeka Laver Cupa), ali nismo ga konzultirali. No, konačna odluka je na nama, jer smo samo mi odgovorni za poteze koje vučemo.

Čak pet ATP turnira i osam WTA turnira u Aziji i Europi su prema sadašnjem kalendaru u koliziji s novim datumom Otvorenog prvenstva Francuske u tenisu.

- Za nas je bilo nezamislivo izbaciti Roland Garros iz kalendara. Tražili smo dva tjedna koja su najbezbolnija za sve ostale - izjavio je Guidicelli braneći ovu odluku koja je šokirala i one koji bi samo tjedan dana nakon igranja na američkom betonu trebali zaigrati na pariškoj crvenoj zemlji.

- Molim???", bila je reakcija japanske tenisačice Naomi Osake na Twitteru na odluku o odgodi Roland Garrosa.

- FFT je odlučio ne brinući za ostale 'igrače' u tenisu. Mislio sam da bi teniski vlastodršci trebali surađivati? Što će se dogoditi s europskim i azijskim turnirima? - zapitao se Jamie Murray, brat Andyja Murrayja i bivši svjetski 'broj 1' u parovima.

Čak ni kod francuskih tenisača odluka nije naišla na bezuvjetno odobravanje.

- Značajna odluka bez konzultacija... Previše volim Roland Garros da bih rekao nešto ružno, ali se malo bojim loših posljedica - izjavio je francuski specijalist za parove Edouard Roger-Vasselin. Najveće muške teniske zvijezde, Roger Federer, Novak Đoković i osvajač 12 pariških trofeja Rafael Nadal, zasada su bez komentara.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 09:06