StoryEditor
TenisIznenadili domaćina

Kol'ko vas ima: navala hrvatskih novinara na Lille, ovaj finale je nešto posebno

24. studenog 2018. - 11:00
2018-11-23T163000Z_406524961_RC1B4E027670_RTRMADP_3_TENNIS-DAVISCUP-FINAL.JPG

- Jeb... kol'ko vas ima - pitao nas je francuski novinar Simon koji radi za Associated press.

Čudio se da je baš toliko hrvatskih novinara stiglo na finale, negdje oko 30. Manje ih ima na domaćim mečevima u Davis Cupu, ali ovaj finale je nešto posebno, pa nitko nije želio propustiti priliku postati dijelom povijesti.

Sreli smo se u baru u centru Lillea, glavnom gradu Hauts-de-France regije na sjeveru Francuske, što je poznato. A ako ste gledali film "Dobrodošli u Ch'tis" znate o kakvoj je regiji riječ.

- Ch'ti (izgovara se šti, nap. a.) je naziv za ljude iz ovog dijela Francuske. Imaju poseban način govora kojeg u ostatku Francuske ne razumiju. No, u samome Lilleu se to ne osjeti, koliko u okolnim selima - kazao nam je novinar.

No, i u Lilleu se diče tom posebnošću pa konobarima na majicama piše "ch'ti", a tim su "brendom" označene i pive lokalnih proizvođača. Uglavnom, u spomenutom filmu koji je s budžetom od 11 milijuna eura zaradio vrtoglava 162 milijuna, djelatnik pošte premješten je u selo na sjeveru, isprva mu je bilo grozno, ali se brzo zaljubio u lokalni puk, naizgled sirove, ali u konačnici iskrene i poštene ljude.

A sin našeg sugovornika zaljubio se u - Hrvatsku.

- Osam mu je godina, ali nevjerojatno, voli vašu zemlju. I u finalu Svjetskog prvenstva navijao je za Hrvatsku a i sada u finalu Davis Cupa želi da vi pobijedite - otkrio nam je Simon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 23:03