Sport Tenis

Teniske paralele

Češkoj pozivnica za finalni turnir Fed Cupa 2020. godine: jedna su od najuspješnijih ekipa osvojivši 11 naslova

Teniske paralele

Reprezentacija čeških tenisačica dobila je pozivnicu za finalni turnir reorganiziranog Fed Cupa, u kojem su Čehinje kroz povijest bile jedna od najuspješnijih ekipa osvojivši 11 naslova (kao Češka i Čehoslovačka), a koji će se od 14. do 19. travnja 2020. godine održati u Budimpešti uz sudjelovanje 12 izabranih vrsta.

Češka je bila najuspješnija reprezentacija u posljednjem desetljeću Fed Cupa. Čehinje su od 2011. do 2018. godine čak šest puta osvojile pobjednički trofej te su od travnja 2014. godine neprestano na vrhu ljestvice Fed Cup reprezentacija. Stoga ne čudi da je ITF-ov odbor za Fed Cup jednoglasno prihvatio odluku o dodjeljivanju pozivnice češkim tenisačicama za sudjelovanje na završnom turniru u Budimpešti.

Uz Češku, izravno pravo nastupa izborili su domaćin Mađarska te ovogodišnje finalistice Fed Cupa Australija i Francuska, dok će preostalih osam mjesta biti popunjeno reprezentacijama iz kvalifikacija u koje je na mjesto Češke uvrštena Nizozemska, najbolje rangirana reprezentacija koja je izgubila meč doigravanja za Svjetsku skupinu 2.

Kvalifikacijski mečevi bit će održani 7. i 8. veljače sljedeće godine, a ždrijeb će biti održan u srijedu, 21. kolovoza, u sjedištu Međunarodne teniske federacije (ITF) u Londonu.

Reprezentacije će na ždrijebu biti podijeljenje u dvije skupine, na nositelje i nepostavljene ekipe. Među nositeljima će biti sljedeće reprezentacije: SAD (2. na Fed Cup ljestvici), Bjelorusija (5), Rumunjska (6), Njemačka (7), Španjolska (8), Švicarska (9), Belgija (10) i Velika Britanija (11).

Nepostavljene reprezentacije su: Latvija (12), Kanada (13), Japan (14), Slovačka (15), Rusija (16), Kazahstan (17), Brazil (18) i Nizozemska (19).

Hrvatska reprezentacija će se i u 2020. godini natjecati u Skupini 1 Euro-afričke zone, u kojoj je, uvrštanjem Nizozemske u kvalifikacije za finalni turnir, ostalo 13 reprezentacija. Uz Hrvatsku će u toj skupini biti Austrija, Bugarska, Estonija, Grčka, Italija, Luksemburg, Poljska, Srbija, Slovenija, Švedska, Turska i Ukrajina.

Četiri najbolje reprezentacije iz ove skupine naći će se u ždrijebu doigravanja za ulazak u kvalifikacije za Finalni turnir Fed Cupa 2021.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Tenis