Strani nogometkomentar frane vulasa

Ždrijeb za EURO bio je kompliciran, dirigiran i nepravedan. Zamislite da Đoković i Federer moraju igrati prvo kolo Wimbledona

Piše Frane Vulas
2. prosinac 2019. - 11:22

Komplicirano do boli, mahom dirigirano te još i poprilično nepravedno. Tako se najbolje može opisati određivanje skupina Eura 2020. koji su u UEFA-e pretencizno nazvali ždrijebom.

Zašto kompliciran? Lakše je bilo dekodirat "Enigmu" nego razoputit baš sve cake ždrijeba u Bukureštu. Malo domaćini, malo play off, malo "konflikti"... Uvijek kad bi pomislio da si potpuno shvatio zašto netko s nekim (ne) može u skupinu, pojavilo bi se još nešto novo. Kao u reklami kad dodaju glasom punim iščekivanja: "Ali to nije sve!". Neočekivani obrat kao kada u katalogu na dnu stranice ne vidiš da malim slovima piše: "Snižene cijene vrijede samo za naš prodajni centar u Škrljevu." Jasno je i da ne mogu igrati u grupi Ukrajina i Rusija, ali da ne mogu Rusija i Kosovo...

Zašto dirigiran? Ždrijeb je na kraju najmanje bio ždrijeb, jer se mnogo toga, previše unaprijed znalo. Više je bio dirigiran, nego poludirigiran kako mu često volimo tepati. Toliko je sve bilo režirano da su se Francesco Totti i ostali iz društva koje je glumilo Suzanu Mančić na trenutke baš vidljivo osjećali glupo jer su većinom zapravo samo vađenjem kuglica određivali koju će poziciju u skupini imati koja reprezentacija. Recimo, za Belgijance, Ruse i Dance za koje se već znalo da su u skupini B je ždrijeb bio saznati hoće li igrati još sa Fincima ili Velšanima. Ma daj nemoj me zaj.....t. Nije ni čudo da je još prije ždrijeba "puka" Kevin de Bruyne. Prva reprezentacija svijeta po rankingu FIFA-e Belgija za nagradu je dobila ždrijeb koji to nije bio.

- Ovo je sramota, skandal. Nogomet sve više postaje biznis – osuo je paljbu veznjak Belgije i Man. Cityja. Nije sve to leglo ni izborniku Nizozemske Ronaldu Koemanu čija je momčad znala da je u skupini s Ukrajinom.

- Ne razumijem ovaj format. Pitao sam ljude iz našeg Saveza trebam li onda uopće otići na ždrijeb? - kazao je Koeman za "De Telegraaf".

Zašto nepravdan? Kao kriterij za određivanje potova nositelja uzeti su nastupi u kvalifikacijama, a ne ukupni koeficijenti, nastupi zadnjih godina kao dosad. Rezultat? U istoj skupini su Francuska, Njemačka i Portugal.

- Kakav je to ždrijeb i prvenstvo na kojem je moguće da Njemačka, pobjednik svoje kvalifikacijske grupe i svjetski prvak iz 2014., završi u grupi s aktualnim europskim prvakom Portugalom i svjetskim prvakom Francuskom!?! - čudio se član Bayerna i "elfa" Joshua Kimmich.

U istoj skupini Eura sa 24 reprezentacije su i polufinalist i finalist lanjskog SP-a Engleska i Hrvatska. U oba slučaja to je kao da već u 1. kolu Wimbledona igraju Đoković i Federer. Doduše, obojica mogu proći dalje. Ali netko će možda i ispasti.

Eksperiment iz ere Michela Platinija kada je kako bi se proslavio 60. rođendan Eura domaćinstvo dobilo čak 12 država kojima treba ugoditi zasad nije uspio. Kažu mi neki kako je sve to baš super jer igramo u Londonu, Glasgowu. A što bi rekli da igramo u Rimu i Bakuu, ili u grupi s Nijemcima i Portugalcima?

#EURO 2020