StoryEditor
Strani nogometnasilje na tribinama

Zbog incidenta u Lyonu ministrica sporta Maracineanu izuzetno zabrinuta: Svi moraju razumjeti da je u pitanju opstanak francuskog nogometa

22. studenog 2021. - 18:46

Novi izgredi gledatelja u Ligue 1 dovode u opasnost budućnost francuskog nogometa, izjavila je francuska ministrica sporta Roxana Maracineanu nakon što je nedjeljna utakmica između Lyona i Marseillea prekinuta zbog nasilja navijača.

Derbi susret 14. kola francuskog prvenstva prekinut je u petoj minuti nakon što je gostujući veznjak Dimitri Payet pogođen u glavu plastičnom bocom punom vode dok je izvodio korner.

Veznjak OM-a pripremao se izvesti korner kada je pogođen u lijevu stranu lica. Sudac Ruddy Buquet je odmah prekinuo susret i poveo momčadi u svlačionicu, a policija je ubrzo pronašla i privela krivca. Prekid je trajao dva sata prije nego što je donesena odluka kako se više neće igrati.

- Ovaj problem treba riješiti Liga - rekla je Maracineanu radiju France Info u ponedjeljak nakon čega je njezin ured najavio sastanak na koji su pozvani predstavnici Francuskog nogometnog saveza (FFF) i Francuske nogometne lige (LFP).

- Svi moraju razumjeti da je u pitanju opstanak francuskog nogometa - dodala je ministrica.

Elitni razred francuskog nogometa ove sezone je obilježen nasiljem navijača, a nedjeljni izgredi već su šesti na francuskim stadionima ove sezone. Navijačkih nereda je bilo na utakmicama Montpellier - Marseille, Nica - Marseille, Angers - Marseille, Lens - Lille, St Etienne - Lyon i sada Lyon - Marseille.

Do sada jedina utakmica koja nije završena bio je ogled Nice i Marseillea u trećem kolu. Susret je prekinut u 74. minuti zbog upada domaćih navijača na teren koji su se željeli sukobiti s gostujućim nogometašima, nakon što je Dimitri Payet odgovorio na provokacije koje su trajale čitavu utakmicu.

Do incidenta je došlo nakon što je Payet pogođen plastičnom bocom vode u glavu nakon čega se srušio na tlo i počeo valjati po travi. Zatim je ustao, uzeo bocu i bacio je natrag na tribine navijačima Nice na što su ovi potpuno izgubili živce i preskočili ogradu.

Nakon višeminutnog naguravanja zaštitara, navijača Nice, nogometaša i osoblja obje momčadi, sudac Bastien je obje momčadi poslao u svlačionice i prekinuo dvoboj. Utakmica je odigrana 27. listopada na neutralnom terenu u Troyesu bez gledatelja, a završila je 1-1. Nici su zbog nereda navijača oduzeta dva boda pri čemu jedan uvjetno.

Blizu prekida je bio i "derbi sjevera" između Lensa i Lillea u rujnu. Početak drugog poluvremena je odgođen za više od pola sata nakon što su navijači bacali predmete jedni na druge nakon čega je morala intervenirati policija.

- Pomogli smo nogometnom svijetu tijekom zdravstvene krize da omogući povratak navijača na stadione, ne možemo dopustiti da se takve stvari događaju - poručila je Maracineanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. siječanj 2022 23:57