StoryEditor
Strani nogometpobjegli od napada

Stravične prijetnje i ucjene talibana: maleni obožavatelj Messija morao napustiti dom u Afganistanu

Piše Hina
6. prosinca 2018. - 19:55
111murtaza

Murtaza Ahmadi, sedmogodišnji obožavatelj nogometaša Barcelone Lionela Messija koji je stekao internetsku slavu svojim dresom kućne izrade, morao je napustiti dom u jugoistočnoj pokrajini Gazni zbog napada talibana.

Murtazina obitelj među obiteljima je koje su morale napustiti Džagori nakon što su talibanski militanti napali to područje u studenome. Obitelj je unajmila malu sobu bez grijanja u Kabulu.

Mali ljubitelj nogometa privukao je pažnju društvenih mreža putem kojih je fotografija na kojoj nosi 'dres' od plavo-bijele plastične vreće na kojoj je napisano Messi i broj 10 obišla svijet.

Nakon što se priča proširila, došla je i do slavnog nogometaša, s kojim se dječak susreo u Kataru 2016.

Prije susreta Murtaza je dobio nogometnu loptu i potpisani dres koji mu je Messi poslao preko UNICEF-a. Messi je ambasador dobre volje UNICEF-a.

Kad se vratio u Afganistan, njegovoj su obitelji anonimno prijetili da će oteti dječaka ako obitelj ne isplati veću svotu novca. Zbog toga su mu roditelji ograničili kretanje izvan kuće, prema izjavama njegova 17-godišnjeg brata Humajuna Ahmadija i majke Šafike Ahmadi. Talibani su napali njihovo inače mirno područje gdje su živjeli. Morali su na brzinu pobjeći po noći, ostavivši sve u kući, između ostalog i loptu i nogometni dres koji je dobio od slavnog nogometaša.

- Kako sam to mogao nositi sa sobom, kad sam morao bježati? - rekao je Murtaza.

Šafika Ahmadi rekla je da se njezin sin nije htio vani igrati loptom jer se bojao da je ne ošteti.

- Omotao je nogometnu loptu s četiri plastične vreće i svaki dan bi me pitao gdje se nalazi - rekla je.

- Pobjegli smo iz kuće samo u onome što smo imali na sebi - rekao je Humajun Ahmadi.

Obitelj je provela pet noći u zabačenom gradiću, kazao je. Murtazina majka rekla je da se zbog situacije obitelj ne može vratiti.

#AFGANISTAN#DRES#LIONEL MESSI#MURTAZA AHMADI

Izdvojeno

07. srpanj 2020 07:08