StoryEditor
Strani nogometneobična priča

S devet godina je izgubio oca, a sa šesnaest već imao dvoje djece i radio u tvornici vijaka: upoznajte najskuplje pojačanje u povijesti engleskog prvoligaša

Piše Antonio Juričić
23. srpnja 2019. - 17:41

Aston Villa je osigurala povratak u Premier ligu sljedeće sezone, a uprava kluba to je odlučila "proslaviti" na tržištu igrača, potrošivši ukupno sto milijuna eura.

Najskuplje od tih pojačanja je Wesley Moraes, Brazilac koji je doveden iz Club Bruggea za 25 milijuna eura, što je najveći ulazni transfer u povijesti birminghamskog kluba.

Iako mu je samo 22 godine, Wesley je već proživio štošta i bio prisiljen sazrijeti mnogo prije nego što bi trebao.

Kada mu je bilo samo devet godina izgubio je oca, a šest godina kasnije i sam je postao otac. Svakom 15-godišnjaku bi saznanje da će dobiti dijete došlo kao šok, ali Wesley je već naredne godine dobio i drugo, i to s drugom djevojkom.

Ubrzo je odlučio sreću potražiti u Europi, a iako je u rodnom Brazilu većinom igrao futsal, Atletico Madrid mu je ponudio tromjesečnu probu u njihovoj U-17 ekipi. Moraes se nije posebno iskazao pa je bio prisiljen vratiti se u domovinu i zaposliti se u tvornici vijaka.

U međuvremenu je slao svoj video raznim klubovima diljem Starog kontinenta kako bi se promovirao, a slovački Trenčin mu je odlučio dati mjesec dana da se dokaže struci. Brazilac je zadovoljio, a iako je njegova želja bila igrati u veznom redu, u Trenčinu su procijenili da bi mu više odgovarala pozicija napadača.

Nisu se prevarili, jer je Wesley postigao osam pogodaka i zabilježio pet asistencija u 22 utakmice te nakon samo pola godine otišao u Club Brugge za milijun eura.

Belgijci su se isprva nećkali zbog dvije stvari - činjenice da mu je jedna noga tri centimetra kraća od druge i njegovog nesređenog privatnog života.

Ako Garrincha nije imao problema sa šest centimetara razlike između lijeve i desne noge, tri centimetra nisu trebala predstavljati problem, a s time se složila i liječnička služba Bruggea.

Ali slika na koju je Devy Rigaux, tim menadžer belgijskog kluba, naišao, a na kojoj je oko stola okupljeno 25 ljudi koji ovise o Wesleyju, dala je do znanja da Brazilcu neće biti lako skoncentrirati se samo na nogomet.

Ipak, nakon što su upoznali Wesleyja i čuli procjenu psihologa, shvatili su da je on dobar momak s ispravnim životnim stavovima, čiji se život samo igrom slučaja činio problematičan. Također su objasnili njegovoj obitelji da je za njega najvažnije da nema nikakvih pritisaka sa strane i da mu moraju biti podrška, a ne teret.

Rizik im se isplatio, jer je Wesley nakon početnog perioda prilagodbe postao ključni igrač Club Bruggea te u posljednje dvije sezone postigao 30 pogodaka, a 2018. zaradio naslov najboljeg mladog igrača belgijske lige.

Ove zime je dobio unosnu ponudu iz Kine, dok je za njegove usluge bio zainteresiran i Cardiff, ali brazilski napadač odlučio je čekati nešto što mu se više dopada.

U međuvremenu je učio engleski jezik, što je indikator da je mladi Brazilac svoju karijeru želio nastaviti baš na Otoku.

Aston Villa ga je dovela kao svoje glavno pojačanje i od njega očekuju da im se pomogne stabilizirati u elitnom razredu, ostaje samo pitanje hoće li biti strpljivi s njim i dati mu dovoljno vremena da se prilagodi.

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 20:03