StoryEditor

Prvi put nakon islamske revolucije: osim visoke pobjede ova će utakmica će ući u povijest jer je nakon 40 godina u Iranu dopušten masovni ulaz na nogometne stadione ženama

10. listopada 2019. - 19:48

Nogometaši Irana slavili su u okviru azijskih kvalifikacija za SP 2022 kod kuće protiv Kambodže s čak 14-0, a osim visoke pobjede ta utakmica će ući u povijest jer je nakon 40 godina u Iranu dopušten masovni ulaz na nogometne stadione ženama.  

Na stadionu Azadi u Teheranu bilo je 78 tisuća navijača od čega oko 3.500 žena, koje su svoju reprezentaciju bodrili s posebne tribine na kojoj nije bio dopušten ulazak muškarcima.

Od islamske revolucije 1979. ženama u pravilu nije dopušten ulaz na stadione na kojima su igrali nogometaši, posebne iznimke su ipak postojale, no ovo je prvi slučaj da ih je na stadionu došao tako veliki broj i da su same bile u mogućnosti kupiti ulaznice. Prije dva tjedna u Teheranu je bila posebna inspekcija FIFA-e, a nakon njihova posjeta Iran je pristao pustiti žene na utakmicu. 

Inače, Iranci su slavili s ogromnih 14-0, ali to nije njihova najveća pobjeda jer su 2000. pobijedili Guam s 19-0.   

Kambodžancima je to najveći poraz u povijesti, a u 47. minuti njihov igrač Keo je promašio penal. 

Bio je to kvalifikacijski dan u Aziji u kojoj su favoriti bili neumoljivi - Južna Koreja je dobila Šri Lanku s 8-0, Kina je slavila protiv Guama s 7-0, Japan protiv Mongolije s 6-0, a Australija Mongoliju s 5-0. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 11:55