StoryEditor
Strani nogometvideo tehnologija

Prva večer Lige prvaka ostala u sjeni sudačkih odluka: uvođenje tehnologije u nogomet ispravan je potez, ali promjene u načinu na koji VAR funkcionira su nužne

Piše Antonio Juričić
18. rujna 2019. - 18:25

Liga prvaka tek je počela, a VAR je već donio kontroverze.

Ter Stegenovo prijevremeno istrčavanje s crte kod kaznenog udarca, upitni penal na Callejonu i sankcioniranje brutalnog starta Francisa Coquelina nad Masonom Mountom samo žutim kartonom, osigurali su da svi rezultati padnu u drugi plan i sve o čemu se danas i jučer priča bude - VAR.

Ranije ove sezone, engleski mediji došli su do saznanja kako tehnologija kojom se utvrđuje je li igrač u zaleđu ili ne može pogriješiti za više od 30 cm, iako se odluke nekad donose na račun samo nekoliko centimetara, a prije koji dan direktor udruženja profesionalnih sudaca Engleske Mike Reilly došao je do zaključka kako su suci uz upotrebu VAR-a ove sezone u Premier League pogriješili četiri puta.

Od te četiri pogreške, samo jedna je bila objektiva (zaleđe), dok ostale tri spadaju pod "slobodnu sudačku procjenu" koja je ostala ista i nakon pregleda snimke.

VAR se od ove sezone koristi u svim najjačim ligama Europe, a kontroverze se nastavljaju; Je li u pitanju period privikavanja ili su problemi nerješivi?

Dakle, jasno je da će suci teško promijeniti svoju odluku, osim u situaciji kada baš nije dobro vidio situaciju pa nije bio siguran, a za to postoje dva glavna razloga - kriterij i ljudska nevoljkost za priznavanje svoje pogreške.

Na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu, jedan od najcjenjenijih sudaca na svijetu Felix Brych, poslan je kući nakon samo jedne odsuđene utakmice, a sve iz razloga što se oglušio na sugestiju kolega iz VAR sobe da pregleda spornu situaciju.

U pitanju je bila utakmica između Srbije i Švicarske, a Nijemac je pri rezultatu 1:1 propustio svirati najstrožu kaznu zbog prekršaja nad srbijanskim napadačem Mitrovićem te je umjesto toga svirao faul u napadu. Nakon utakmice, srbijanski savez se žalio na suđenje, tvrdeći da je Brych bio pristran tijekom cijele utakmice, a nedosuđena najstroža kazna koštala ga je daljnjeg nastupa na svjetskoj smotri.

Isti je sudac sinoć dosudio upitan kazneni udarac za Napoli, nakon što je Robertson "srušio" Callejona, i također nije pregledao situaciju. No, nejasno je jesu li ga ovoga puta iz VAR sobe uopće pozvali da to učini.

S obzirom na to da suci ispred malih ekrana bivaju imenovani nasumično, dakle ne radi se o uigranom sudačkom timu, profesionalna kolegijalnost jako dolazi do izražaja, pa će video-tim biti poprilično konzervativan u razmišljanju treba li reći glavnom sucu da je možda pogriješio.

Ako tu dodamo i naputak sucima da pokušaju što manje koristiti VAR kako ritam utakmice ne bi patio, jasno je da će se greške i dalje događati.

Kao što smo već spomenuli, sinoć smo imali još dvije odluke koje su trebale biti preokrenute. U susretu Chelseaja i Valencije, Coquelinov brutalan start koji je definitivno bio za crveni karton, Cuneyt Cakir je kaznio samo žutim, a VAR se nije oglasio, dok je u utakmici Borussia - Barcelona Ter Stegen evidentno i mimo pravila izašao s crte cijelim tijelom prije vremena, što mu je definitivno pomoglo kod obrane. VAR se i tu trebao oglasiti, a glavni sudac ponoviti kazneni udarac.

Uvođenje video tehnologije s kompromisom za sada se čini kao poprilično loše rješenje, jer ne samo što se i dalje vuku repovi nakon utakmica, već su suci sada pod još jačom paljbom jer imaju na raspolaganju sredstvo koje bi u teoriji trebalo ispravljati greške.

Navijači na stadionu i gledatelji pred malim ekranima ionako su već frustrirani zaustavljanjem igre, ponajviše iz razloga što do sada nisu navikli na to, stoga još koja minuta njima neće ništa značiti, a nogometu će donijeti mnogo.

Iako će i dalje veliku ulogu imati slobodno sudačko uvjerenje, kako glavnog, tako i pomoćnih sudaca u VAR sobi, treba im se, ili dati vremena koliko im treba, ili odbaciti tehnologiju u potpunosti.

Korištenje tehnologije definitivno je korak naprijed, ali ne možeš imati i ovce i novce.

Izdvojeno

09. srpanj 2020 20:45