StoryEditor
Strani nogometveliki iskorak

Pritisak FIFA-e urodio plodom: Irankama će biti omogućen ulazak na stadion po prvi put u posljednjih 40 godina, ali po posebnim uvjetima

Piše PSD
10. listopada 2019. - 09:00

Žene u Iranu u četvrtak će po prvi put nakon 70-ih godina prošlog stoljeća smjeti ući na stadion, piše britanski The Guardian.

Vlasti u toj islamskoj državi donijele su takvu odluku nakon prijetnji FIFA-e da će je u protivnom suspendirati, a jedan od zahtjeva krovne svjetske nogometne organizacije bio je neograničeni pristup pripadnicama ženskog spola, odnosno kupovanje karata u slobodnoj prodaji, a ne unaprijed određena količina koja će za njih biti predviđena.

Takav oštar stav FIFA-e potaknut je nedavnim incidentom kada se takozvana "Blue Girl" prerušena u dječaka zapalila ispred stadiona od straha da ju ne bi otkrili.

Žene su odmah pohrlile kupiti ulaznice za kvalifikacijski susret za SP 2022. između Irana i Kambodže te je stadion koji može primiti 100.000 gledatelja rasprodan u rekordnom roku.

- Još uvijek ne mogu vjerovati da se ovo događa, jer nakon svih ovih godina u ovom poslu, gledajući sve na televiziji, sada napokon mogu doživjeti sve uživo, oduševljena je bila Raha Poorkbakhsh, sportska novinarka koja je bila jedna od 3500 žena koje su osigurale svoju ulaznicu.

Odluka je donesena prije 40-ak godina iz razloga što se smatralo da žene ne smiju biti izložene ružnim riječima koje se izgovore na stadionima, kao ni ružnom ponašanju koji je sastavni dio nogometne utakmice i navijanja, a i danas prevladava slično razmišljanje.

Naime, popriličan broj ljudi u Teheranu podržava žene na stadionima, ali većina je i dalje istog tog stava. Primjerice, jedan muškarac koji posjeduje dućan s odjećom rekao je da nema ništa protiv žena na stadionima, štoviše, da bi one pozitivno utjecale na atmosferu, ali da će one same požaliti kada budu izložene "ružnim riječima" i "lošem ponašanju".

U nadolazećoj utakmici žene će biti smještene na poseban dio tribine koji će čuvati više od 150 policajki, a ostaje za vidjeti hoće li se ova praksa ustaliti i postati nešto najnormalnije, ka što je to slučaj u većini zemalja.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 11:54