StoryEditor
Strani nogometdrugačiji stav

Predsjednik Saveza, bivši slavni igrač Boniek protiv pet zamjena: Poljska to neće primijeniti, to bitno narušava poimanje nogometa

Piše S.A.
10. svibnja 2020. - 22:40
Nekada slacvni nogometaš, danas predsjednik Saveza ima svoj stav oko promjena pravilaNurphoto

IFAB (glavno tijelo za propisivanje nogometnih pravila) prema očekivanju i najavama odobrio je da se do kraja ove sezone, ali možda i iduće primijeni pravilo od pet zamjena, a za utakmice koje idu u produžetku dopuštena bi bila i šesta zamjena. FIFA to odmah verificira, promjene su privremene, ali stupaju na snagu odmah, a onda će Savezi sami primijenjivati po vlastitom nahođenju. Dakle, mogu, ali ne moraju.

Zanimljivo je da je predsjednik poljskog Saveza, bivši slavni igrač Zbigniew Boniek odmah ustao protiv:

- Što se mene tiče mi to nećemo primijeniti u Poljskoj. Ja sam protiv, jer to bitno narušava poimanje nogometa kao dosad. Sasvim u mijenja bit – protivi se Boniek.

Naravno da je to presedan uvjetovan situacijom oko zaraze koronom, nogometaši će – kad se nastave natjecanja – ući u žrvanj kakav ranije nisu imali, igrat će se svaka tri dana, pa da im se barem malo smanji opterećenje i trenerima poveća mogućnost kombiniranja.

Pri tom je dopušteno i da se VAR ne koristi, privremeno, zbog kompliciranosti izvedbe, naime i VAR soba bila bi podložna dezinfekciji, a povećava se time i broj službenih osoba na utakmicama, znači Savezi mogu privremeno odustati od VAR-a.

Što će uraditi HNS tek ćemo vidjeti. Što se tiče zamjena, momčad smije triput tijekom utakmice obaviti zamjenu (plus što smije tijekom odmora). Odnosno, ne može se pet puta pojedinačno mijenjati, da se ne gubi vrijeme. Nego najviše u tri navrata tijekom 90 minuta momčad može ubaciti ukupno petoricu svježih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 01:18