StoryEditor
Strani nogometza pamćenje

Na današnji dan prije točno 90 godina Lucien Laurent zabio je prvi zgoditak u povijesti svjetskih nogometnih prvenstvava

Piše Hina
13. srpnja 2020. - 22:56
Ozan Kose/AFP

Na današnji dan prije točno 90 godina, francuski nogometaš Lucien Laurent upisao se u povijesti postigavši prvi pogodak na svjetskim nogometnim prvenstvima.

U urugvajskom gradu Montevideu 13. srpnja 1930. Francuska je u prvom susretu prvog World Cupa pobijedila Meksiko sa 4-1, a prvi pogodak u 19. minuti utakmice postigao je Laurent i ušao u povijest.

- Kad sam zabio svoj gol, koji je bio prvi na turniru i moj prvi za Francusku, čestitali smo jedni drugima, ali bez skakanja kao što to čine nogometaši danas - prisjetio se Laurent u jednom razgovoru.

Bila je to jedina francuska pobjeda na turniru. "Tricolori" su u drugom kolu izgubili od Argentine (0-1), a u trećem od Čilea (0-1) i vratili se kući.

- Trebalo nam je 15 dana tamo i 15 dana za povratak - kazao je dodavši:

- Francuski nogometni savez nije imao lagan posao skupiti igrače jer se nekoliko igrača moralo povući. Njihovi šefovi nisu im dopustili dva mjeseca godišnjeg odmora. Ja sam tada radio za Peugeot, kao i tri moja suigrača: moj brat Jean, Andre Maschinot i Etienne Mattler.

Laurent je tijekom karijere sakupio 10 nastupa za francusku reprezentaciju, a karijeru je završio u redovima Besancona.

Tijekom II svjetskog rata pridružio se francuskim oružanim snagama, ali je tri godine proveo kao ratni zarobljenik. Preminuo je 2005. godine u dobi od 97 godina u Besanconu.

Izdvojeno

02. kolovoz 2020 23:56