StoryEditor
Strani nogomet‘Slobodna’ u češkom kampu

Moraju se “vaditi” na Hrvatskoj i znaju da to nije dobro

15. lipnja 2016. - 14:54
ceska_reprezentacija20-140616

Pala je Turska, na redu je Češka. Nakon dramatičnog poraza od Španjolske u posljednjim trenucima u češkom taboru u gradu Toursu i jučer je vladala velika nevjerica. Kao da se ni nakon (ne)prospavane noći igrači izbornika Pavela Vrbe ne mire s pogotkom Gerarda Piquea koji im je tri minute prije kraja susreta odnio sva tri boda.

Preduga orijentacija samo na obranu se Česima na koncu obila o glavu, pa sada istu razbijaju razmišljanjem kao u petak u St. Etienneu pobijediti Hrvatsku koja je pak igrom potpuno razbila Tursku.

Loša vijest: moraju se ‘vaditi’ na Hrvatskoj

Viva la Fran(c)e! Kakav bi to Dalmatinac bio vaš novinar da onako galebovski među Česima nije pronašao jednu Čehinju. Jedinu novinarku na “Stade de la Vallee du Cher” stadionu u gradu Toursu u sjeverozapadnoj Francuskoj gdje su Česi od starta turnira pronašli svoj mir. Do bolnog poraza od Španjolske.

Česi su stalno naši gosti u Dalmaciji, ajde da i mi dođemo u goste Česima. Barem mala novinarska delegacija. Među novinarima je uvijek neka vreva, ludnica, a u češkom media centru na stadionu sušta suprotnost. Atmosfera kao na domaćim utakmicama Lokomotive. Naravno, kada ne gostuje Hajduk.

- Igrači, treneri, svi su u češkom taboru potpuno razočarani. Igrači znaju da se sada moraju “vaditi” na Hrvatskoj i znaju da to nije dobro – potvrdila nam je Lucie Machačova iz češkog magazina/portala “Tyden”.

- Hrvatska ima nekoliko velikih zvijezda, a Češka samo Čecha koji je - vratar. Rosicky je u dobroj formi, ali ipak dugo nije igrao i nije više takva zvijezda kao što su Modrić, Rakitić, Mandžukić... Za češke navijače pa i nas novinare je velika stvar što ćemo protiv naše momčadi uživo gledati takve zvijezde koje smo dosad pratili na televiziji – sipala je komplimente na račun Hrvatske Machačova.

Svjesni su Česi da vjerojatno samo pobjedom zadržavaju realne izglede za plasman u drugi krug. 

- Matematika je nakon prvog kola jasna. Hrvatska je u velikoj prednosti. Ova utakmica je za nas susret na sve ili ništa. Ako se želimo plasirati u drugi krug moramo pobijediti Hrvatsku - smatra Tomaš Necid, napadač turskog Bursaspora.

Na jutarnjem treningu Čeha, petnaestak minuta otvorenom za javnost, nije se moglo vidjeti puno osmijeha. Nakon treninga tu i tamo zafrkancija među suigračima. Dok je Roman Hubnik davao izjavu pred televizijskim kamerama onako u prolazu ga je kao slučajno gurnuo baš Necid. Pa “zavario” od smijeha.

Ali bio je to izolirani trenutak dobrog raspoloženja. Inače redom mrke face, možda samo dijelom od umora. Znaju Česi da ih protiv Hrvatske čeka teških 90 minuta. Možda i težih nego u ogledu sa Španjolskom?

- Za mene su Modrić, Rakitić i Mandžukić tri ključna hrvatska igrača, ali ne prijeti opasnost samo od njih - upozorio je Necid, nekoć velika nada moskovskog CSKA, ali napadač čiju su karijerni uspon zaustavile dvije teške operacije koljena zbog čega dvije godine nije igrao.

Pa smo ga stoga priupitali što su slabe strane Hrvatske koje je vidio protiv Turske.

- Ha, ha... ne mogu vam to otkriti, to je stvar naše taktike. Žao mi je.

U redu, onda sam pitao koje su prednosti Češke, ali nisam uspio suzdržati smijeh. Kao ni Necid.

- Vidjet ćete u petak! - poručio je napadač Češke. 

A ono što se pak osjeti u zraku, ali što ne žele i ne mogu otvoreno kazati igrači rekla nam je Machačova.

- Naši navijači i javnost vrlo su kritički orijentirani prema igri protiv Španjolske i izborniku Vrbi. Većina navijača želi da Češka igra ofenzivnije, smatraju kako je posve beskorisno čekati eventualnu priliku na svojoj polovici terena. Navijači su ljuti na Vrbu kako smo igrali protiv Španjolske.

Vrba i igrači stalno govore o snazi momčadi

Raste pritisak na izbornika?

- Počinje rasti. Možda se još i više pojača nakon susreta protiv Hrvatske. Izbornik je postao dosta nervozan kao i igrači – potvrdila nam je Machačova kako je situacija u Češkoj daleko od idealne.

- Navijači nisu optimistični. Vjeruju kako će se naša reprezentacija nakon prvog kruga vratiti u domovinu.

Ali u kvalifikacijama ste bili prvi u skupini s Turskom, Nizozemskom...?

- Mora se priznati da smo imali dosta sreće. Vrba i igrači stalno govore o snazi momčadi, ali nije sve samo u tome. Moramo priznati da su Španjolska i Hrvatska bolje od nas – zaključila je Machačova.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 12:57