StoryEditor
Strani nogometnovi izbornik

Matjaž Kek: Radi se o nacionalnom ponosu

Piše (H)
27. studenog 2018. - 21:01
rijeka_sarpsborg1-160818

Izvršni odbor Slovenskog nogometnog saveza SNZ) u utorak je jednoglasnom odlukom na mjesto izbornika nogometne reprezentacije postavio Matjaža Keka, donedavnog trenera Rijeke.

Bit će to njegov drugi mandat na slovenskoj klupi nakon što je vodio reprezentaciju od 2007. do 2011. godine. U prvom mandatu je u 49 utakmica ostvario po 20 pobjeda i poraza, te devet neodlučenih ishoda.

"To je čast i zadovoljstvo kada ti povjere mjesto izbornika reprezentacije tvoje države. Radi se o nacionalnom ponosu, ali i izazovu i strašnom motivu," kazao je Kek, pojašnjavajući svoju poziciju i prihvaćanje novog poslova, nakon niza neuspjeha reprezentacije koja je u Ligi nacija pala u zadnji četvrti rang.

"Za reprezentaciju moraju igrati oni koji su u određenom trenutku najbolji po ocjeni  izbornika i spremni dati sve od sebe," kazao je Kek, vezano na probleme oko nekih igrača koji su već najavili da iz raznih razloga za nju neće nastupati.

Kek je rekao da je njegova želja da glavni trener reprezentacije bude Igor Benedejčič, pomoćnik ranijeg selektora Tomaža Kavčiča koji je smijenjen prije nekoliko mjeseci zbog loših rezultata reprezentacije i koji je kao prijelazno rješenje  vodio reprezentaciju na zadnjih nekoliko utakmica.

Pod Kekovim vodstvom Slovenija je stigla do najvišeg mjesta na ljestvici Međunarodne nogometne federacije (FIFA), 15. mjesta u jesen 2010. godine, a Kek je uz Srečka Kataneca jedini izbornik koji je Sloveniju vodio na neko veliko natjecanje. Kek je vodio Sloveniju na svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. gdje je osvojila treće mjesto u skupini iza SAD i Engleske, a ispred Alžira.

Predsjednik NZS-a Radenko Mijatović kazao je da su izabrali renomiranog domaćeg stručnjaka iza kojeg su uspjesi u slovenskom klupskom nogometu i reprezentaciji, te da je i na svom zadnjem mjestu kao trener Rijeke Kek postigao izuzetne rezultate.

Kek će za kormilom slovenske vrste naslijediti Tomaža Kavčića (64) koji je u listopadu dobio otkaz zbog serije loših rezultata. Slovenska reprezentacija je pod Kavčićevim vodstvom odigrala sedam utakmica ostvarivši samo jednu pobjedu, jedan remi i pet poraza. Pobijedila je Crnu Goru u prijateljskom susretu, remizirala protiv Cipra u Ligi nacija, te upisala poraze od Austrije, Bjelorusije, Bugarske, Cipra i  Norveške.

Tijekom karijere Kek je vodio i Maribor, Al-Ittihad, a na klupi Rijeke je 2017. osvojio naslov prvaka.

#MATJAž KEK

Izdvojeno