StoryEditor
Strani nogometISTEKLO MU VRIJEME

Kontroverza video tehnologije: sudac 'zaboravio' nadoknaditi vrijeme izgubljeno u konzultacijama s 'video sucem'

Piše Frane Vulas
12. rujna 2017. - 19:53
2017-09-10T114320Z_1914758609_RC1D63967B60_RTRMADP_3_SOCCER-ITALY-INT-SPA.JPG

"Video assistent referee" u nogometu od početka probne primjene u Italiji, Njemačkoj, Portugalu... ove sezone izaziva brojne kontroverze, a zadnje kolo Serie A donijelo je novu. Sredinom prvog dijela ogleda Intera i novog prvoligaša SPAL-a čak pet minuta trajala je stanka za vrijeme koje je sudac uz pomoć video tehnologije (VAR-a) odlučio da ipak nije u pitanju slobodan udarac već kazneni udarac jer se prekršaj dogodio unutar šesnaesterca. A samo dvije minute je arbitar ukupno kasnije nadoknadio na kraju prvog poluvremena.

Ajmo točno, u sekundu. Nakon 21 minute i 41 sekunde igre sudac Claudio Gavillucci dosudio je prvo prekršaj Francesca Vicarija na Interovom Joau Mariju na rubu kaznenog prostora i slobodan udarac, te igraču kluba iz Ferrare pokazao žuti karton. Tek nakon tri minute "konzultacija" preko slušalica sa pomoćnicima Gavillucci je krenuo prema drugom kraju terena gdje se nalazio ekran za praćenje spornih situacija. Još oko minutu je proučavao snimku, a onda se vratio i nakon 26 minuta i 10 sekundi igre pokazao je na bijelu točku. Semafor je pokazivao 26 minuta i 50 sekundi kada je Mauro Icardi s bijele točke zabio gol. Dakle, nešto više od pet minuta trajala je stanka od dosuđivanja prekida igre do izvođenja najstrože kazne.

Međutim, na koncu tog prvog poluvremena sudac je pokazao da će se igrati samo dvije minute sudačke nadoknade. A odigralo se na koncu dvije minute i 43 sekunde. Na kraju susreta, sudac je produžio susret za pet minuta, ali da ne bude zabune, to je bila nadoknada drugog poluvremena. U prvom je nadoknađen tek dio vremena izgubljen zbog korištenja video tehnologije, ne ulazeći uopće u sudačku domenu je li bilo još razloga za nadoknadu.

- Nisam gledao taj susret, ali ako se to zaista tako odvilo onda nemam nikakvo suvislo objašnjenje za odluku suca. Morao je nadoknaditi svo vrijeme dok se konzultirao sa VAR-om plus dodatno vrijeme ako je bilo još nekih razloga za nadoknadu vremena. Greška suca. Morao je minimalno nadoknaditi vrijeme izgubljeno za konzultacije uz pomoć video tehnologije – potvrdio nam je sudački ekspert Mateo Beusan.

I odmah nam je Dubrovčanin dao i odgovor na naše sljedeće pitanje.

- Sve dok se utakmica ne nastavi može trajati prekid susreta za konzultiranje video tehnologije, nema ograničenja.

Talijanski sudac očito se libio "opaliti" veliku vremensku nadoknadu u prvom dijelu, za razliku od njegovog engleskog kolege Jonathana Mossa koji je u subotu nakon pružanja pomoći vrataru Edersonu na terenu bez problema prvo poluvrijeme susreta Manchester City – Liverpool produžio za osam i pol minuta.

Mogu li se sudački sat odnosno semafor zaustaviti za vrijeme trajanja konzultacija s "video sucem", a da se u ostalim slučajevima kao i dosad odlukom suca nadoknađuje vrijeme? To bi tražilo promjenu pravila, ali time bi se izbjegle ovakve situacije.

- To bi otvorile nove, malo veće probleme s televizijom, semaforom na stadionu... Kako sve to uskladiti sa sučevim satom? Jedan sudac bi praktično morao biti zadužen samo za sat – rekao nam je Beusan.

Burno je u ovom kolu zbog VAR-a bilo i u Portugalu. U ligaškom susretu Benfice i Portimonensea koji je u petak završen rezultatom 2:1 poništen je zbog zaleđa gostima gol za izjednačenje u 88. minuti kojeg su postigli s igračem manje.

 

#SUĐENJE#VIDEO ASISTENCIJA#NADOKNADA VREMENA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 21:31