Strani nogometALARM IZ RUSIJE

'Hrvati, na vašem mjestu ne bih se radovao što igrate s Danskom...'

Piše Vedran Babić
28. lipanj 2018. - 17:00
2018-06-26T164706Z_1234392119_RC1D0F101C90_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-DNK-FRA.JPG

Island? Kakav Island. Nitko više ne priča o njemu. U mislima je samo – Danska. I bila je još otkako je Antonio Mateu Lahoz odsvirao kraj našoj utakmici u Rostovu na Donu.

Dakle, na putu do četvrtfinala Hrvatskoj stoje Danci. Da je to netko ponudio izborniku Zlatku Daliću i njegovim igračima prije početka turnira, prihvatili bi bez pogovora. Bez obzira što svakako i Danci imaju kvalitetu, oni su objektivno povoljan ždrijeb za ovu fazu natjecanja.

Hrvatska je favorit, no Danci im itekako mogu zagorčati život. S time se slaže i kolega Christian Bækgaard, novinar i voditelj danske televizijske postaje TV2 koji je u Rusiji na licu mjesta.

- Da sam Hrvat, ne bih bio presretan! – poručuje Bækgaard.

Zašto?

- Hrvatska je stvarno dobra momčad, baš jest, s puno klasnih igrača, ali mislim da je ždrijeb iz danske perspektive solidan. Prije ili kasnije moramo naići na jake suparnike. Danska ima dobre šanse za prolaz.

Kakve su reakcije danske javnosti nakon prolaska u drugi krug?

- Navijači su presretni i uzbuđeni. Obožavaju momčad i igrače. Istina, nisu baš bili zadovoljni načinom na koji je reprezentacija igrala u skupini. Očekivali su ljepši nogomet, da ih se zabavi igrom! No sada kad se momčad plasirala dalje, što je bio primarni cilj prije početka turnira, svi su sretni.

Koga se Danci najviše pribojavaju u redovima Hrvatske i što misle o njezinim dosadašnjim izvedbama?

- Pribojavaju se možda Luke Modrića. On je briljantan igrač i umjetnik na terenu. A glede vaših utakmica, bio nam je šok da ste onako uvjerljivo pobijedili Argentinu.

Što su prednosti, a što mane danske reprezentacije?

- Prednost je Eriksen i naša fizička snaga. Snažni smo, to bi moglo namučiti Hrvate. Što se tiče slabosti, može biti problem ako Eriksen ne bude pravi. Također bi i naši stoperi mogli imati problema ako se Hrvati izbore za situacije jedan na jedan.

Ovisi li možda Danska previše o Eriksenu?

- Ne ovisi! On je važan igrač, ali se ne oslanjamo previše na njega. Siguran sam da će biti još bolji protiv Hrvatske.

Kako će se Danska postaviti u nedjelju?

- Očekujem da će krenuti opreznije uz fokus na obranu. Neće početi napadački. U otvaranju će se vjerojatno oslanjati na kontranapade.

Koliko se danskih navijača očekuje u Nižnjem Novgorodu?

- Puno. Ne znam točno koliko. Sve ih više pristiže kako turnir odmiče.

Kakva je atmosfera u Danskoj? Ima li euforije, prate li se utakmice na otvorenom, na trgovima, po kafićima...?

- O, da. Život u Danskoj kao da stane kada igra reprezentacija. Na prvoj utakmici (op.a. protiv Perua) 30.000 navijača okupilo se na nacionalnom stadionu Parken u Kopenhagenu gledati meč na velikom ekranu. Svi su bili u dresovima Danske, bilo je super... – zaključuje kolega Christian Bækgaard.

#DANSKA#HRVATSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA#SP RUSIJA 2018#CHRISTIAN BæKGAARD