StoryEditor
Strani nogometelitno društvo

Hoće li Čeferin popustiti najbogatijima? Sve je izglednije da će europska Superliga krenuti 2024. godine

Piše SN
8. travnja 2019. - 18:25

Sve je bliži dan kad će nogometna Liga prvaka definitivno postati obična “igračka” privilegiranih, kao što to u životu uvijek biva - onih najbogatijih. Dakako, riječ je o toliko spominjanoj Superligi o kojoj se već dugo spekulira, a u kojoj bi nastupala samo krema najbogatijih europskih klubova, pišu Sportske novosti.

Iako je predsjednik Uefe Aleksander Čeferin, pričajući o toj temi, donedavno spominjao izraze kao što su “dogma” i “fikcija” te u promociji jedinstva nogometne obitelji išao toliko daleko da je govorio da je “Uefa jedna od rijetkih organizacija na svijetu koja ne dopušta diskriminaciju u kojoj bogati postaju još bogatiji”, očito je da su to bile samo riječi bačene u vjetar.

Tako je Čeferin na glavnoj skupštini Udruženja europskih nogometnih klubova (ECA), održanoj u Amsterdamu, potpuno podržao ideju o kretanju u razgovore o promjenama u Ligi prvaka od 2024. godine. Prema novim naznakama, a zahvaljujući kapitalu iz SAD-a, bilo bi to natjecanje koje će svakom sudioniku s nagradama donijeti i do milijardu eura. Djeluje potpuno nestvarno i logično je da se čak i onima najbogatijima od tih iznosa zavrtjelo u glavi.

Juventusov Andrea Agnelli, predsjedavajući ECA-e, predvodnik je onih koji guraju ideju o Superligi, a Čeferinov “salto mortale” napale su male nogometne nacije optužujući ga da je “kleknuo pred bogatima”.

Čeferinova promjena kursa došla je preko noći, a bijes klubova iz manjih liga sve je očitiji. Prvi čovjek Uefe to pitanje planira riješiti proširenjem Europske lige koja će već od sljedeće sezone imati dva jakosna razreda, no pitanje je koliko će to biti dovoljno jer su Agnelli i elita, koje već podržava Uefa, poprilično bahati: “Mi branimo naše interese i znamo da se naše ideje i ciljevi ne podudaraju sa željama većine! Ne trebamo njihovu podršku da svoje ciljeve i ostvarimo”.

Toliko o toliko proklamiranoj demokraciji i jednakosti u pravima.

Na spomenutom “mitingu” u Amsterdamu razgovaralo se i o proširenom Fifinu klupskom prvenstvu svijeta s 24 sudionika, koje u novom formatu treba krenuti već 2021. godine. I ta će ideja proći, sasvim je sigurno, jer je sport odavno postao talac kapitala. Uostalom, zar to odavno nije i postojeća Champions League?! Liga prvaka odavno nije natjecanje u kojem nastupaju prvaci nacionalnih prvenstava, nego najjači europski klubovi i samo u iznimnim slučajevima poneki klub iz neke male zemlje. Slijedi burna “razmjena mišljenja” između “velikih i malih”. Uvjereni smo, s unaprijed poznatim raspletom.

#UEFA#ALEKSANDER ČEFERIN

Izdvojeno

06. srpanj 2020 14:23