StoryEditor
Strani nogometčekaju se rezultati

Francuski nogometaši već godinama koriste stimulans, a pod njegovim su utjecajem bili i na SP-u u Rusiji, antidopinška agencija pokrenula istragu

Piše A.J.
23. rujna 2019. - 19:57

Španjolski El Mundo donosi vijest da je Svjetska antidopinška agencija (WADA) pokrenula veliku istragu u koju je uključen francuski prvak PSG.

Naime, igrači pariške momčadi konzumirali su žvakaće gume bez šećera koje koristi američka vojska, a koje sadrže vitamin B i veliku količinu kofeina, točnije 50 mg po komadu.

Za razliku od kave ili energetskog napitka koji zahtijevaju pola sata da bi počeli djelovati, žvakaća guma se aktivira u samo pet minuta od konzumacije te stimulira živčani sustav i smanjuje osjećaj umora.

Službeno se ne vodi kao doping, ali je pod nadzorom WADA-e te je, nakon utakmice PSG - Real agencija odlučila istražiti o čemu se zapravo radi.

Navodno je Blaise Matuidi upoznao svoje reprezentativne suigrače sa žvakaćom na Euru 2016., a zanimljivo je i to da su je nogometaši Monaca koristili u sezoni 2016/17. kada su postali prvaci Francuske, dok su na Svjetsko prvenstvo u Rusiji Francuzi sa sobom ponijeli čak 120 paketa.

Igrači žvakaću konzumiraju za vrijeme zagrijavanja te ju ispljunu prije početka utakmice da bi izbjegli moguće gušenje nakon sudara ili pada.

Ideja je razvijena u SAD-u kada je vojna istraživanja dovela do zaključka da kofeinske žvakaće gume pomažu strijelcima zadržati visoku razinu koncentracije i imaju puno manje nuspojava od amfetamina.

Žvakaća je prvo postala popularna u američkim košarkaškim krugovima, a za njenu implementaciju u europski nogomet najzaslužniji je Phillipe Kuentz, Monacov liječnik koji je prvi pomislio kako bi mogla imati pozitivan utjecaj na performanse nogometaša.

Jasno je, dakle, da su francuski igrači na SP-u, ali i na EP-u imali pomoć kofeinskog stimulansa, ali ostaje za vidjeti kako će WADA na kraju istrage tretirati cijelu situaciju, odnosno hoće li sporni proizvod proglasiti dopingom ili samo energetskim stimulansom.

Također, treba naglasiti i da je 2008. japanski zubar s tokijskog zubarskog fakulteta napravio istraživanje kojim je dokazao da sam proces žvakanja poboljšava rad mozga. Naime, žvakanjem se poboljšava prokrvljenost središnjeg dijela mozga zaduženog za donošenje odluka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. prosinac 2020 16:05