StoryEditorOCM
Strani nogometčak 70 posto

FIFA povećala kompenzaciju za klubove koji puštaju igrače na Svjetsko prvenstvo i to za ogromnih 355 miijuna dolara

Piše Hina
27. ožujka 2023. - 23:32

FIFA-ina kompenzacija isplaćena klubovima koji puštaju nogometaše na Svjetsko prvenstvo 20226. i 2030. godine povećana je za gotovo 70 posto na 355 milijuna dolara, objavili su u ponedjeljak svjetska krovna nogometna organizacija i Europsko udruženje klubova (ECA).

Program klupskih pogodnosti daje klubovima udio u prihodima od nacionalnih natjecanja u zamjenu za otpuštanje igrača i također štiti klubove u slučaju da se njihovi igrači ozlijede na međunarodnoj dužnosti.

Prethodni iznos koji su klubovi dobivali za puštanje igrača na svjetska prvenstva 2018. i 2022. bio je 209 milijuna dolara. Obnovljeni Memorandum o razumijevanju potpisan je u ponedjeljak na Generalnoj skupštini ECA-e u Budimpešti.

- Oduševljeni smo što smo potpisali ovaj značajan sporazum - rekao je predsjednik ECA-e Nasser Al-Khelaifi.

- Memorandum o razumijevanju priznaje središnju ulogu klubova u nogometu na globalnoj razini i osigurava da su pravilno zastupljeni u donošenju odluka o pitanjima koja ih se tiču - dodao je Al-Khelaifi.

Ranije ovog mjeseca, FIFA je objavila da će se Svjetsko klupsko prvenstvo s 32 momčadi igrati svake četiri godine od lipnja 2025., zamjenjujući svoje godišnje natjecanje u kojem je sudjelovalo sedam momčadi.

Odluka je naišla na protivljenje liga kao što je španjolska LaLiga, ali Memorandum o razumijevanju sada će omogućiti i FIFA-i i ECA-i da rade zajedno na raznim sportskim i komercijalnim aspektima za izdanje 2025. godine.

FIFA je također objavila novi strukturirani međunarodni kalendar za koji je njezin predsjednik Gianni Infantino rekao da ga je odobrila ECA.

- Novi Međunarodni kalendar utakmica odobren od strane ECA-e osigurava potrebnu ravnotežu između klupskog i nacionalnog nogometa - rekao je Infantino.

- Pred nama su uzbudljivi projekti, uključujući novo FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo 2025. i novo FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo za žene. Bliska suradnja s klubovima u Europi i ostatku svijeta bit će ključna za uspjeh tih događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 17:33