StoryEditor
Strani nogometveja objavila

UEFA demantira: ‘Nije točno da je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila da se nogomet ne smije igrati do kraja 2021.‘

Piše Hina
22. travnja 2020. - 14:00
AFP

Europska nogometna federacija (UEFA) demantirala je pisanje pojedinih medija koji tvrde kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila suspendiranje svih klupskih i reprezentativnih natjecanja do kraja 2021.

Jedan od vodećih brazilskih tjednika, Veja objavio je vijest, pozivajući se na svoj izvor, kako je WHO predložio UEFA-i prekid svih natjecanja do konca 2021. godine, što bi značilo i novu odgodu Europskog prvenstva.

Drastična mjera zaustavljanja nogometa navodno je predložena na video konferenciji između WHO-a i predstavnika UEFA-e i klubova nakon izlaganja dvoje epidemiologa s obrazloženjem da se na jesen može očekivati novi udar koronaviruisa u Europi.

"Svjetska zdravstvena organizacija je bila ozbiljna. Konferencija, koja je trebala trajati samo jedan sat protegnula se na više od dva i pol sata, a bilo je i vrućih tonova. Drastična mjera je predložena nakon izlaganja dvoje epidemiologa iz WHO," kazao je za magazin Veju jedan od sudionika sastanka.

Međutim, Europska nogometna federacija (UEFA) je u srijedu demantirala tvrdnje brazilskog lista koje su prenijeli brojni europski mediji.

Glasnogovornik krovne nogometne organizacije "Starog kontinenta" je potvrdio za Independent da WHO nije tražio obustavu nogometa do kraja 2021., a razgovori su u tijeku o tome kako se sezona 2019./20 može nastaviti kada je to sigurno moguće.

"To nije točno. WHO nikada nije preporučio da se nogomet više ne smije igrati do kraja 2021.," poručili su iz UEFA-e. 

Izvršni odbor UEFA-e ponovno će se sastati u četvrtak, nakon što su u utorak putem videokonferencije održali sastanak s predstavnicima svih 55 saveza članova Uefe.

Na sastanku je ponovno snažno naglašena preporuka da se sva prvenstvena i kup natjecanja uspješno okončaju, ali Uefa će razmotriti izvanredne slučajeve ako se neka liga otkaže. Takve posebne situacije Uefa će razmotriti kada se razviju upute vezane za sudjelovanje u europskim natjecanjima.

Konzultantska kompanija KPMG procijenila je gubitak pet najvećih europskih liga na 4,1 milijardu eura ako se ne odigraju preostale utakmice tekuće sezone. Ako se ne bi igralo i iduće godine kolaps bi bio neizbježan.

Europa je do sada premašila 100.000 smrti zbog Covid-19. Na kontinentu je zabilježeno i više od milijun potvrđenih slučajeva. Italija, Španjolska, Francuska i Engleska, četiri nacije čije su nogometne lige među najjačim na svijetu su zemlje koje su najviše pogođene prema američkom sveučilištu Johnsu Hopkinsu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 00:35