StoryEditorOCM
Strani nogometdetaljni pregled

Filmski slučaj Marija Vuškovića pršti od nepravilnosti, evo kako je tekla dopinška drama mladog igrača

Piše D. KA.
30. ožujka 2023. - 15:13

Doping afera Marija Vuškovića od početka je djelovala kao prava krimi drama, a danas je stigla i presuda Sportskog suda Njemačkog nogometnog saveza (DFB) koji ga suspendirao na dvije godine.

Sve je počelo u petak, 16. rujna prošle godine, kada su Vušković i njegov suigrač Xavier Amaechi nakon treninga podvrgnuti dopinškoj kontroli. To je bila prva kontrola kojoj je Vušković podvrgnut od svog dolaska u Njemačku.

Testiranje je od samog početka bilo prožeto nepravilnostima te se nije držalo pravila ni Svjetske (WADA) ni Nacionalne anti-dopinške organizacije (NADA). Vuškoviću nije bila detaljno objašnjena procedura testiranja, niti su mu objašnjena prava koja ima. Također mu nije ponuđen odabir opreme kojom će biti testiran, što je protivno protokolu. 

Najnevjerojatnija stvar u cijelom slučaju dogodila se nakon toga, kada je tester uzorke odnio kući te ih držao u svom hladnjaku preko vikenda. Tek u ponedjeljak, 19. rujna poslao ih je na 500 kilometara dugo putovanje u laboratorij u Kreischi, gdje su stigli dan kasnije. Vuškovićevi odvjetnici naglasili su da je tijekom transporta prekinut tzv. “hladni lanac”, što znači da uzorci nisu bili na dovoljno hladnoj temperaturi te ih je to moglo automatski činiti nevažećima.

Vušković je testiran još dva puta, 14. i 23. listopada, nakon utakmica protiv St. Paulija, odnosno Magdeburga. Testirani su mu i krv i mokraća te su oba uzorka bila negativna.

image
AFP

DFB je 11. studenog obavijestio Vuškovića da mu je prvi uzorak testirao pozitivan na eritropoetin (EPO), a policija mu je nedugo potom pretražila ormarić, auto i stan. Zaplijenjeni su mu mobitel i laptop te je odveden u policijsku stanicu gdje mu je vađena krv prije nego je pušten kući.

Dan poslije, 12. studenog, Vuškovića nema u sastavu protiv Sandhausena, a nakon utakmice HSV izdaje službeno priopćenje da je Vušković bio pozitivan na doping testu.

Dva dana kasnije, 14. studenog, Vušković je zatražio od Saveza da provjere njegov B uzorak, koji se čuva u laboratoriju. Istog dana je pregledan u Sveučilišnoj bolnici Eppendorf, a na koži mu nisu pronađeni znakovi ubrizgavanja supstance iglom. Uz sve to, ponudio se Savezu i HSV-u da se podvrgne detektoru laži.

Savez 15. studenog, dva mjeseca nakon prvog testiranja, obavještava HSV da je Vušković suspendiran i da mu je zabranjeno treniranje s klubom. Mjesec dana poslije, 15. prosinca, stiže informacija da je i B uzorak pozitivan.

Vuškovićevi odvjetnici i HSV 17. siječnja ove godine zajednički prilažu detaljni izvještaj u kojem se Vušković više puta izjašnjava kao nevin. Uz to, angažirali su i četiri međunarodno priznata stručnjaka koji su neovisno jedan od drugoga došli do zaključka da bi uzorci mogli biti lažno pozitivni.

Prvi dan saslušanja održao se 3. veljače. Pregledavali su se dokazi te su se saslušavala svjedočanstva svjedoka.

Sud je angažirao kanadskog dopinškog istraživača Jeana-Francoisa Nauda iz Svjetske antidopinške organizacije (WADA), za kojeg se smatra da ima bliske veze s istraživačima u laboratoriju u Kreischi, a on je tvrdio da je kontroverzna "SAR-PAGE" metoda testiranja ispravna iako je laboratorij u Kreischi je već prije donosio netočne nalaze.

Vuškovićeva strana predlaže da bi Naud mogao biti pristran, ali im je prijedlog odbijen. Naud i WADA odbijaju uzeti C uzorak, iako ga je NADA tijekom pregovora pristala uzeti. Sud je također odbio napraviti DNA test Vuškovića te uzeti u obzir poligrafski test koji je sa sigurnošću od 99 posto tvrdio da se Vušković nije svjesno dopingirao.

image
AFP

Vuškovićevi odvjetnici i HSV sutradan su posllali DFB-u izjavu koja sadrži izjave međunarodnih stručnjaka. Njihove izjave Vuškovića oslobađaju krivnje te su bacile sjenu na Naudov izvještaj. Među stručnjacima je i Pericles Simon, koji je ranije radio za WADA-u i dao otkaz jer je smatrao njihove antidopinške metode nepreciznima.

Novo saslušanje počelo je 17. ožujka u Frankfurtu, više od šest mjeseci nakon što je cijela priča počela. Vušković je svjedočio više od tri sata te se kroz suze još jednom izjasnio kao nevin. Predsjednik Sportskog suda DFB-a, Stephan Oberholz, odgodio je donošenje presude te je rekao da će ona kroz dva tjedna biti dostavljena u pisanom obliku.

Tužiteljstvo je 20. ožujka ponudilo Vuškoviću nagodbu u obliku zabrane igranja u trajanju od jedne godine. Vušković je to odbio, a njemački mediji su nagađali da bi to mogao biti znak da je Savez napravio pogrešku koju ne želi priznati.

I tako dolazimo do današnjeg dana, 30. ožujka, kada je DFB službeno objavio da je Vušković suspendiran na dvije godine zbog korištenja eritropoetina.

- Kao rezultat postupka, sportski sud DFB-a je s dovoljnom sigurnošću uvjeren da su analize A i B uzoraka igračevog urina pokazale prisutnost egzogenog eritropoetina (EPO). Riječ je o zabranjenoj tvari, što predstavlja kažnjivo kršenje antidopinških propisa DFB-a – naveo je u presudi Oberholz.

Vuškoviću i HSV-u sada preostaje žaliti se Federalnom sudu DFB-a, što su i najavili učiniti. Svi u klubu, kao i navijači, od početka podržavaju bivšeg stopera Hajduka, a ništa se nije promijenilo ni nakon presude.

Vuškovićeva kalvarija još uvijek nije gotova, a u slučaju da mu se suspenzija potvrdi, ona će mu se računati od 15. studenog 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 20:30