Sport Strani nogomet

Ryan Giggs i(li) Gareth Bale

S psihološkog aspekta ovo je za Wales – najlakša utakmica

Ryan Giggs i(li) Gareth Bale

Na spomen nogometne reprezentacije Walesa, najčešće se aktiviraju dvije asocijacije: Ryan Giggs i(li) Gareth Bale!

Kao igrač Manchester Uniteda, Ryan Giggs odigrao je 963 utakmice i pritom 13 puta bio prvakom Engleske, a osvojio je i dvije Lige prvaka. No, kao trener (odnosno menedžer), Ryan Giggs je tabula rasa. Prije preuzimanja dužnosti izbornika Walesa bio je tek asistentom Davidu Moyesu i Louisu van Gaalu na klupi Manchester Uniteda. Samo je četiri utakmice vodio samostalno nakon smjene Moyesa. 

U funkciji izbornika Walesa, Giggs je ‘’odradio’’ 11 utakmica (po pet pobjeda i poraza, uz jedan neodlučeni ishod). Stoga niti njegovi najveći zagovaratelji ne znaju odgovor na pitanje: je li Giggs ‘’taj’’?

Upravo je poradi trenerskog neiskustva ujedno je i najveća enigma, a možda i prilika za hrvatsku reprezentaciju u osječkoj utakmici. 

Za većinu igrača Walesa klupske su obveze završile još 5. svibnja. Zato je tamošnji Savez za predstojeće kvalifikacijske oglede (nakon osječke utakmice, Wales tri dana kasnije igra i protiv Mađarske) organizirao pripreme – u Portugalu (21-28. svibnja).

Naglasak portugalskih dana bio je na regeneracijskim treninzima i team-buildingu, te uvježbavanju prekida igre (!). Očigledno su i Velšani uočili kako je taj segment hrvatskoj reprezentaciji najveći problem. U 16 natjecateljskih utakmica, otkako je izbornik Dalić, hrvatski su vratari primili 12 golova – iz prekida!  

Nikola Jerkan skaut je stručnog stožera hrvatske reprezentacije zadužen za Wales. Bivši je hrvatski reprezentativac svakako upozorio izbornika Dalića kako u Osijeku ne treba očekivati apatičnog i bezvoljnog Balea. U Osijeku, Bale će biti kapetan velške reprezentacije. Nema dvojbe kako će se koncepcija igre Walesa svoditi na kontre i polukontre, hitronogoga Balea. No, kako napominje Jerkan: Wales nije (samo) Bale!

Iznenada, nekoliko dana prije puta za Hrvatsku, Giggs je dobio (ne)očekivano pojačanje. Pridružio im se lijevi branič (odnosno stoper) londonskog Tottenhama, Ben Davies. On je već imao ugovoren termin za operaciju hernije, ali je istu odgodio. Možda ne bi bilo loše da taj i takav Davies zaigra u Osijeku. Nakon štoe je u posljednji trenutak pobjegao od kirurškog noža...   

S olakšanjem su celebrityji dočekali popis Giggsovih igrača. Na njima se (očekivano) nije našlo ime Aarona Ramseya (kada on postigne gol redovito se netko ‘’iz svijeta slavnih’’ pojavi – u osmrtnicama). Novi igrač Juventusa još se nije oporavio nakon teške ozljede. 

S psihološkog aspekta ovo je za Wales – najlakša utakmica. Od njih se u Osijeku ništa ne očekuje. A Hrvatska je pod pritiskom...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet