Sport Strani nogomet

oko sokolovo

Beusan o sramotnom incidentu: Ovakvo nešto nisam nikada vidio u karijeri. Sudac je zaslužio crveni karton

oko sokolovo

Sudac je nogom udario nogometaša, a onda mu je još dao i crveni karton! Na susretu francuske Ligue 1 između Nantesa i PSG-a (0:1) dogodio se sramotan incident, sudac Tony Chapron udario je nogom nogometaša Nantesa Diega Carlosa, a onda mu je još potom dao drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton.

Dakle, sudac je zapravo taj koji je zaslužio crveni karton! Problem je jedino što ga je trebao dati – sam sebi.

Pri vodstvu PSG-a 1:0, u prvoj minuti sudačke nadoknade, u trku, pokušaju da stigne kontru PSG-a, Brazilac je nehotice spleo suca. Točnije Chapron je njemu ušao u putanju, nesretni Carlos ga nije ni vidio jer je pogledom pratio loptu, napad Parižana.

A onda je Chapron nakon pada s travnjaka manirom lošeg stopera nogom namjerno udario Carlosa. No, ni tu se sudac nije zaustavio nego je Nantesovom stoperu još dao i drugi žuti karton.

- Ovakvo nešto nisam nikada vidio u karijeri! A već 47 godina sam u nogometu, iza mene je 25 godina suđenja i 22 rada kao delegat, kontrolor suđenja i komentator – rekao nam je Mateo “Oko sokolovo” Beusan. Pa se ipak malo “ispravio”.

- Znalo se dogoditi u Južnoj Americi da sudac šakom i nogom udara igrača, ali kod nas u Europi ne.

Kao i vjerojatno svi koji su pogledali snimku incidenta koja je protutnjala internetom, i naš poznati sudački ekspert je ostao konsterniran.

- Pokušavam se staviti u glavu suca, ali ne mogu to nikako objasniti. Nije bilo nikakve namjere igrača, nije ga htio gurnuti. A ako ga je pak igrač namjerno i gurnuo, onda je to za izravni crveni karton. Čudno je da je čovjek s tolikim iskustvom tako reagirao. Možda mu je igrač nešto protestirao, možda su prije imali nekakav sukob. Treba vidjeti što piše u izvještaju suca. No, u svakom slučaj krimen mu je velik. Udario je igrača, a na rukavu mu piše “respect”.


Suspendiran do daljnjega

Odmah su reagirali i iz Francuskog nogometnog saveza. Jučer, dan nakon incidenta, Disciplinska komisija suspendirala je Chaprona do daljnjeg i protiv njega pokrenula postupak. A Komisija za suce povukla ga je sa susreta Angers – Troyes koji je trebao suditi u srijedu.

Prema pisanju “L’Equipea” Chapron je u dopunskom izvještaju sa susreta otklonio sumnje u krivnju Carlosa. Nije se očitovao o udaranju, ali je nakon gledanja snimke naveo kako je pogriješio kod isključenja.   

Hoće li sudac biti kažnjen, a crveni karton nogometašu “posušen”?

- Sudac nema nikakvo pravo ni rukama odgurnuti igrača, nema dileme da je kriv. Zbog toga će sigurno biti kažnjen. Razmatrat će taj slučaj i sudačka komisija. A pogriješio je i kod izricanja sankcije igraču nakon toga. Otvorio je mogućnost Disciplinskoj komisiji da poništi tu odluku – rekao nam je Beusan.

U disciplinskim pravilnicima obično piše što nogometaši, gledatelji ne smiju napraviti, ali nije se valjda računalo na to da bi i suci mogli napraviti belaj? U Hrvatskoj imamo kodeks ponašanja nogometnih djelatnika koji to na neki način pokriva?

- Nigdje to možda ne piše u pravilnicima, ali od početaka se suce uči da ne smiju dirati igrače.

Šteta što i Francuzi nisu uveli VAR, izbjegla bi se dijelom ovakva situacija da je dodatni sudac mogao glavnog zvati da pogleda snimku? Barem ne bi bilo isključenja?

- I bez VAR-a se ovo moglo vidjeti! Mogao mu je to sugerirati i drugi pomoćnik koji je to gledao s njihovih leđa jer je prvi bio okupiran akcijom, ali i četvrti sudac koji je bio udaljen tek petnaestak metara. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet