Sport Strani nogomet

bili su neprepoznatljivi

Milijuni bačeni u vjetar: ako izgubiš od najslabije momčadi, i ne zaslužuješ otići na SP

bili su neprepoznatljivi

Ružno, sramotno, odvratno, razočaravajuće, bolno. Tako je jedan američki novinar opisao raspoloženje prosječnog američkog navijača nakon što je reprezentacija SAD-a ostala bez Svjetskog prvenstva. Prvi put od 1986. godine.

Amerikanci su imali sve u svojim rukama, ali su izgubili 2:1 u gostima kod Trinidada i Tobaga. Najslabije momčadi kvalifikacija. Bila je to po mnogima najgora utakmica SAD-a u povijesti. A još su im se i ostali rezultati tako poklopili da su ostali čak i bez doigravanja.

No, ako izgubiš od Trinidada i Tobaga, i ne zaslužuješ otići na SP. Amerikanci su bili neprepoznatljivi, preplašeni. Bili su blijeda sjena momčadi koja je par dana ranije pregazila Panamu 4:0 i ranije ove godine Honduras 6:0!

Uložili milijune

Pravi je to debakl za SAD, globalnu velesilu koja ulaže enormna sredstva kako bi popularizirala nogomet u svojoj zemlji i pobudila interes ljudi za taj sport.

Proteklih godina u svoju su ligu (MLS) doveli Kaku, Henryja, Pirla, Villu, i mnoge druge zvijezde, stadioni su im ispunjeni gotovo na svakoj utakmici, bili su i domaćini Mundijala ne tako davno (1994.), a sada će SP gledati preko TV ekrana. I pritom ostati bez desetaka milijuna dolara na koje su računali.

Još gore po njih, sljedeće Svjetsko prvenstvo tek je za pet godina. Kako sada zainteresirati Amerikance za nogomet? Ionako ih se većina “uključi” samo za vrijeme Mundijala. Amerikanci su opet na početku. 

Izbornik Bruce Arena preuzeo je odgovornost, ali tamošnji mediji slažu se kako on nije jedini krivac. Na potezu je prvi čovjek saveza Sunil Gulati. Ako on uopće preživi nove izbore u veljači sljedeće godine. 
 

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet