Sport Strani nogomet

PROLAZNICI

Nogometna egzotika i veličanstveni Sanon: evo kojih je pet reprezentacija nastupilo samo jednom na Svjetskim prvenstvima

PROLAZNICI

Island i Panama dvije su države koje će po prvi put nastupati na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Dvije države koje će tako dobiti priliku upisati se u povijest, nastup na najvećoj nogometnoj smotri ostat će zabilježen u biografijama igrača i stožera. Dovoljan je ovo razlog da se prisjetimo i pet reprezentacije koje su bile čudo za jednom prvenstvo. Prvi pet je egzotičnih nacija - došli, vidjeli i nikada više.

Današnja Indonezija je nastupala 1938. godine pod nazivom Nizozemska Istočna Indija, bili su čak i prva azijska država na World Cupu. Odigrali su jedan susret, poraz 6:0 od Mađarske, tada i nikada više. Dapače Indonezija je suspendirana 2015. godine, nije bila u kvalifikacijama za ovo prvenstvo.

Zair (današnji Kongo) je nastupao 1974. godine, izgubili su od Škotske 2:0 i Jugoslavije 9:0. Najbizarnije scene su se dogodile protiv Brazila, navodno zbog prijetnji diktatora Mobutu Sese Seka koji je zaprijetio da se igrači neće smjeti vratiti kući ako izgube s više od četiri gola. Na kraju je bilo “samo” 3:0 za Brazil. Možda današnji Kongo i “vidi” Rusiju, ako u zadnjem kolu pobijedi, a lider skupine Tunis izgubi svoj meč kod kuće

 

Kanađani su nastupali na SP 1986. godine u Meksiku, čak su i “natrljali” to na nos susjedima SAD-u koji su eliminirani u kvalifikacijama. No sam nastup u Meksiku nije bio za pamćenje, iako su minimalno poražrni od Francuske 1:0, gol na turniru nisu postigli i vratitli su se kući s tri poraza.

Haiti se pojavio na Svjetskom prvenstvu 1974. godine, natjecanje u skupini je za njih bila zapravo jedina stepenica. Tri poraza protiv Italije, Argentine I Mađarske. No svjetli trenutak ovog prvenstva bio je kada je napadač Haitija Emmanuel Sanon  zabio zgoditak za vodstvo Haitija protiv Italije i to najboljem svjetskom vrataru Dinu Zoffu. Kasnije su “azzurri” stigli do pobjede 3:1, no Sanonov pogodak se prepričavao desetljećima, snimka se prikazivala čak i na pogrebu “legendarnog” Sanona 2008. godine.

 

Iračani su nastupali 1986. godine i to pod vodstvom predsjednika Saveza Udaya Husseina, sina Sadaama. I oni su u tri nasztupa ubluježili tri poraza, zabili tek jedan zgoditak Belgijancima u porazu 1:2. Nakon toga Irak više nije bio na nogometnoj karti svijeta.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet