Sport Strani nogomet

'torcida organizada'

Ni brazilska torcida ne 'šmeka' svoju reprezentaciju

'torcida organizada'

/ Tom Dubravec / CROPIX

Svjetsko prvenstvo u domovini najljepšeg nogometa na svijetu, ali i u domovini – Torcide. Najvatreniji navijači Hajduka prozvali su se prije 64 godine po brazilskoj Torcidi. Te 1950. Brazil je prvi put bio domaćin SP-a, svijet nije bio globalno selo kao sada, no u to se vrijeme nadaleko čuo glas o vatrenim navijačima reprezentacije Brazila, Torcidi. Svidio se taj način potpore s tribina navijačima Hajduka, temperamentan, južnjački, pa su pristaše ‘bijelih’ posudili ime. I tako je 28. listopada 1950. krenula štorija o Torcidi.

Što uopće znači Torcida? Riječi ‘torcida organizada’ zapravo na portugalskom označavaju ‘organizirane pristaše’ nekog kluba. Dakle, svaki klub u Brazilu ima svoju ‘torcidu organizadu’, nije riječ o posebnoj skupini.
– Torcida je zapravo ono što Englezi u nogometu zovu ‘firm’, to su organizirane navijačke skupine. Brazilski klubovi imaju svoje ‘torcide’, a riječ ‘torcedor’ označava u slobodnom prijevodu ‘navijača’, ‘pobornika’ određenog kluba ili reprezentacije Brazila – pojasnio nam je brazilski novinar Marcus Alves iz ESPN-a Brazil koji živi i radi u Sao Paulu, ali je rođenjem iz Bahije.

Ubrzo smo mu i pojasnili zašto ‘kopamo’ o Torcidi. Kratku priču o Hajduku, Torcidi i SP-u 1950.
– Zaista, nisam znam za to. Navijači Hajduka iz Splita su dakle prve europska Torcida! Ikada? - uzvratio je Alves.
Taj izraz u Splitu je postao baš ime skupine najvatrenijih Hajdukovih navijača, vezane baš za ‘bijele’. Po Torcidi
Iz Brazila: Frane Vulas
Split (i kasnije podružnicama) Hajduk je postao prepoznatljiv i diljem Europe, a sve je poslije ušlo u legendu. U Brazilu pak taj isti izraz ‘torcida (organizada)’ se koristi u kontekstu svakodnevnog spominjanja svih navijača. U svojim nazivima navijačke skupine u Brazilu dijelom nerijetko imaju baš i riječ torcida.
– Postoji Torcida Indenpendente, to je Nezavisna torcida, dio navijača Sao Paula, Torcida Jovem Fla navijači Flamenga... - nabraja Alves.
– No, u konačnici svi su torcida.

Koristi se riječ torcida u i svakodnevnom životu kao riječ koja simbolizira navijače. Tako smo i proteklih dana nerijetko nailazili na natpise Torcida, od stadiona, gradova, zračnih luka, u Museo do Futebol u Sao Paulu se ispod povijesnih navijačkih fotografija spominje riječ torcida... Na otvaranju SP-a razvijen je veliki dres Brazila s natpisom ‘Torcida Castilho do Brasil’, nerijetko smo susretali ljude u žutim majicama s natpisom Torcida, prodavačice... Svi su ovdje torcida.

Dok je ona splitska, pogotovo zadnjih godina, napravila velike iskorake ne samo u nogometnom nego i društvenom djelovanju (iako se i dalje događaju pojedinačni incidenti) klupske ‘torcide organizade’ u Brazilu su uglavnom na vrlo lošem glasu. Huliganizam je veliki problem u Brazilu.
– Zbog toga ja, kao ni uostalom javnost, ne vjerujemo da će ovako izgrađeni stadioni služiti svrsi. Ovi stadioni izgrađeni za SP nemaju zaštitne ograde koje dijele navijače, nemaju ograde koje sprječavaju ulazak navijača u teren... - priča nam Alves.

A navijači reprezentacije Brazila?
– Od strane pravih klupskih navijača malo tko u Brazilu mari previše za utakmice reprezentacije. Najvatreniji navijači klubova ne idu na te utakmice, prate najviše svoje klubove. U Argentini je drugačije, svi prate i reprezentaciju. Na utakmicama SP-a u Brazilu sada su uglavnom financijski imućniji navijači Brazila, pogotovo je tako bilo na otvaranju. To su navijači koji inače ne idu na stadione. A pogotovo je tako kada Brazil igra u inozemstvu, u Europi. Obični navijač to sebi pogotovo ne može priuštiti. Neki su spominjali strah da bi se brazilski navijači mogli potući s engleskim ili drugim navijačima, ne morate brinuti za to. Najžešće navijače zanimaju samo njihovi klubovi.

Doduše, stanovnici su u vrijeme SP-a svi u dresovima Brazila, ali nisu i na stadionima, pogotovo ne najžešći navijački puk. Za razliku od 1950. kada je na domaćem SP-u brazilska Torcida pratila svoju momčad, kada je 200 tisuća ljudi bilo na legendarnoj ‘Maracani’ i kada su navijačkim ludilom zaražili i navijače Hajduka, nogomet je u međuvremenu (i u Brazilu, barem što se tiče reprezentacije) prestao biti sport siromašnih, masa. Pogotovo je tako po pitanju Svjetskog prvenstva.

Navijačke skupine imaju i crnu stranu, neke su bile i zabranjivane pa su mijenjale ime...
Brazilske Torcide imaju dobre i loše strane.
- Za najveću navijačku skupinu u Brazilu drži se ‘Gavioes da Viel’, navijači Corinthiansa. Oko 30 tisuća ih je otišlo u Tokio 2012. na utakmicu interkontinentalnog kupa protiv Chelseaja.

Alves nam je dugo pričao o problemu huliganizma kod brazilskih torcida. Uzeo je za primjer opet Gavioes da Viel.
- Kada je klub u krizi znali su napadati igrače, upadati na treninge, pljačkati igrače... Na utakmici Corinthiansa i bolivijskog San Josea u Copa Libertadores netko od navijača Corinthiansa raketom je ubio 14-godišnjeg navijača San Josea. Pokušali su neke torcide i zabraniti, ali bi samo grupe promijenile ime kao što je torcida navijača Palmeirasa torcida Macha Verde promijenila ime u torcida Mancha Alvi Verde. No općenito se i cijela slika navijača klubova mijenja, prije je za Corinthians navijao uglavnom siromašniji sloj građana Sao Paula, sada više nije baš tako.


Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet