StoryEditor
Strani nogometčeka se odluka

Čelnik Povjerenstva za natjecanje BIH nogometnog saveza ne vjeruje da će se prvenstvo nastaviti, jer ni država ni klubovi ne mogu ispuniti uvjete

Piše Hina
14. svibnja 2020. - 10:38
Ilustracija/AFP

Čelnik Povjerenstva za natjecanje Bosanskohercegovačkog nogometnog saveza BiH Milorad Lale izjavio je za "Dnevni avaz" od četvrtka kako ne vjeruje u nastavak nogometnoga prvenstva BiH, jer niti država niti klubovi ne mogu ispuniti uvjete da se profesionalni nogomet vrati na stadione.

Konačna odluka ovisi o preporukama Kriznih stožera civilne zaštite FBiH i RS koji se zbog pandemije koronavirusa još nisu precizno očitovali o momčadskim sportovima. Posebno su oprezne vlasti u RS u kojoj se mjere popuštanja donose vrlo oprezno jer je broj zaraženih virusom još uvijek zabrinjavajući.

Predsjednik Bosanskohercegovačkog nogometnog natjecateljskog povjerenstva priznaje kako najveći broj prvoligaša želi nastavak prvenstva koje je prekinuto još sredinom ožujka, međutim, čak i ako Krizni stožeri odobre nogometašima izlazak na travnjake, veliki problem će predstavljati zdravstvena zaštita igrača i službenih osoba, ali i ispunjavanje uvjeta iz obaveznih mjera na većini vrlo loših stadiona u BiH.

"Ljudi misle kako će dezinficiranjem tunela na stadionima sve riješiti. To je pogrešno promišljanje. Potpredsjednik Nogometnog saveza BiH Ivan Beus je bio najkonkretniji kada je, kao preduvjet za nastavak prvenstva, zahtijevao osiguranje istih uvjeta na svim stadionima, dakle i u Bijeljini, Doboju kod Kaknja, Mostaru, Sarajevu ili Banja Luci. Objektivno, to je vrlo teško postići jer jer naša infrastruktura grozna", kazao je Lale.

Također je odbacio optužbe iz nekih klubova da on i neki drugi dužnosnici Saveza iz RS svjesno blokiraju nastavak nogometnog prvenstva u BiH jer lobiraju za Borac iz Banja Luke koji se trenutno nalazi na četvrto mjestu na ljestvici koje vodi u Europu.

Nogometni savez BIH je nakon tri video-konferencije poslao upit svim prvoligašima da se očituju žele li nastaviti Premijer nogometnu ligu. Okvirno se kalkuliralo o istrčavanju na travnjake početkom lipnja. Kakve god odgovore budu poslali najbolji bosanskohercegovački, presudna je odluka Kriznih stožera civilne zaštite u oba entiteta u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. studeni 2020 15:25