StoryEditorOCM
Strani nogometDruga strana

Belgijski TV-komentator Jan de Wijngaert za ‘Slobodnu‘: Ova Belgija je potrošena, a de Bruyne je frustriran

29. studenog 2022. - 22:01

Što se događa s Belgijom? Na to pitanje tragamo za odgovorom, a najgore od svega za nas bilo bi da se “probude” protiv naše reprezentacije. Jan De Wijngaert, ugledan tv-komentator na VTM-u, poznatoj televizijskoj kući u Belgiji, i sam se pita kuda ide ili bolje reći kuda luta belgijska reprezentacija.

- Javnost se pita što nam se dogodilo i što je loše u timu koji evo šest godina vodi Roberto Martinez. Kao da smo došli do kraja naše zlatne generacije, koja nam je dala mnogo radosti i dobrih rezultata. Možda su neki očekivali da ćemo postati i europski i svjetski prvaci, ali smo bili prvi na FIFA ljestvici što nije mala stvar. Međutim, sad očito nešto škripi..

Možda se podmaže taman za susret protiv Hrvatske?

- Moguće, nikad se ne zna, ali nisam optimist. Istina je da smo pobjedom protiv Hrvatske mi unutra. E sad, kako ćemo protiv Hrvatske, to je pitanje.

I to mi pitamo vas, kako ćete...

- Osnovni je problem što izbornik Martinez forsira jedne te iste igrače do krajnjih granica. Na primjer Eden Hazard u Realu ne igra, u nas je siguran od prve minute. Vjeruje previše senatorima i na upušta se u smjenu generacija. A nema agresivnosti i brzine, djelujemo potrošeno.

Postoji li dualizam De Bruyne – Hazard, rivalstvo, da svatko vuče na svoju stranu?

- Ne bih rekao da je to posebno izraženo, jer imali smo s njima dobre rezultate. Problem je što Hazard više nije onaj stari i što je De Bruyne navikao u Manchester Cityju da momčad igra za njega i da sve on pokreće, sav taj mehanizam igre kod Guardiole. Pogledajte njegov govor tijela, često se čudi i pita... De Bruyne djeluje vrlo frustriran.

 Hrvatska se isto mučila s Marokom, oni su iznenađenje koje je pomrsilo konce favoritima.

- Slažem se. A sad moramo međusobno rješavati pitanje pobjednika. Gledao sam Hrvatsku protiv Kanade i nemojte mi zamjeriti, Kanada je bila vrlo, vrlo umorna nakon što se istrošila protiv nas. Nije mogla ponoviti takvu trku. Nemojte zanemariti tu činjenicu, bez obzira što izuzetno cijenim moć vaših veznih igrača. Da, Kanada je bila umorna.

Je li problem što Romelu Lukaku nije spreman?

- To svakako može bit problem. I jest.

Hoće li se spremit za Hrvatsku?

- Lukaku je sposoban igrat pola sata najviše. Nikako ne vjerujem da bi mogao duže, naprosto nije spreman. Naš osnovni problem je što se izbornik Martinez ne upušta u smjenu generacija, a ima novih nadarenih, brzih mladića. Ja bih dvojicu apostrofirao, tu su Trossard i Doku...

Zapazili smo Trossarda, nije tako mlad, ima 27, igra u Engleskoj, Doku jest, ima 20, iz francuske lige...

- Oni su prekrasni igrači, Trossard i Doku, napadači, zaslužuju veće povjerenje. S njima bismo imali veće šanse – ispričao nam je kolega De Wijngaert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. siječanj 2023 05:19