StoryEditorOCM
Rukomettri događaja

Sportski turizam u punom zamahu: Omišu rukometni projekti donose 10.000 noćenja

24. studenog 2018. - 14:00
kamp_vratara3-020717-1

Gotovo 1500 sudionika iz cijelog svijeta - od SAD-a, Hondurasa i Meksika do Alžira i Egipta - u Omiš će sljedeće godine privući tri rukometna projekta, a gradu donijeti i do 10 tisuća noćenja. Od najdugovječnijeg Međunarodnog kampa vratara preko Svjetskog kupa veterana do „najmlađeg" kampa Barcelone koji je prošle godine u Sportskoj dvorani Ribnjak imao premijerno izdanje. Iako je do početka prvog od tih projekata još pola godine, glavni organizator Mario Čaljkušić već je gotovo popunio sve kapacitete. Od 9. do 12. svibnja 2019. kreće Svjetski kup veterana, treće izdanje.

- Zasad imamo petnaestak sastava iz Mađarske, Turske, Slovenije, Italije, Njemačke, ali i Hondurasa! Nije me iznenadila njihova prijava, jer lani smo imali Brazilce. Trebaju nam doći i Norvežani, koje dosad nismo imali, a u kombinaciji je i njemačka All Star momčad - kaže nam Čaljkušić, uz napomenu kako će se i ove godine turnir održavati u pet kategorija: muškarci u 35+, 42+ i 50+, a žene u 30+ i 40+.

- Prijave traju do 15. ožujka i tek tada ćemo imati sve liste igrača. Za sada imamo oko 280 ljudi, što je rekord za ovaj period, a do kraja prijava očekujemo ih ukupno 750 uz četrdesetak sastava.

Nakon toga, sada već tradicionalno, na scenu izlaze vratari. Deveto izdanje Međunarodnog kampa vratara održat će se od 28. lipnja do 4. srpnja.

- To je najbolji kamp na svijetu! Od organizacije, renomea, ali i medijskog odjeka u svijetu - smatra Čaljkušić, otkrivajući da je već popunio 80 posto kapaciteta.

- S golmanima, pratnjom i trenerima već sad imamo blizu 300 ljudi, ali ne želimo se previše širiti kako ne bismo izgubili na kvaliteti. I sljedeće godine očekuje se dolazak ponajboljih svjetskih vratara. Jedan je od njih Cyril Dumoulin, čuvar mreže francuske reprezentacije i Nantesa, aktualnog finalista Lige prvaka, s kojim je Čaljkušić u pregovorima. No, želja ima još:

- Arpad Šterbik svake je godine u kombinaciji, ali bi se uvijek nešto izjalovilo u zadnji tren. Baš bih volio da se ovaj put pojavi. Od uobičajenih demonstratora tu su Vladimir Vujović, Mirko Bašić, Haris Porobić, očekuju se i treneri mađarskog Veszprema, hrvatski reprezentativci Marin Šego i Filip Ivić, bosanskohercegovački vratar Benjamin Burić, ponajbolji vratar njemačke Bundeslige...

Trebao bi doći i srpski vratar Vladimir Cupara iz poljskog Kielcea, o kojem Čaljkušić govori biranim riječima: - Impresivno je koliko čovjek daje sebe u ovaj projekt. Da je bar više takvih ljudi. Godinama je htio doći, ali se ne bi poklopilo. Lani se oduševio kad sam ga zvao. Uglavnom, biramo vratare nove generacije, demonstratore za budućnost. Njemačka, Danska, Francuska, Island, SAD, Alžir, Egipat i Meksiko samo su neke od zemalja čiji će polaznici doći u Omiš učiti od vratarskih velikana.

- Želja nam je imati i ženskog demonstratora. Imamo pet imena u igri poput naše Jelene Grubišić i Nizozemke Tess Wester. I konačno, kamp Barcelone u drugo izdanje kreće 22. lipnja, a završava 28. lipnja, taman prije kampa vratara. Lani su polaznici - a to su dječaci i djevojčice od 9 do 20 godina - bili oduševljeni. Kako i ne bi bili, kad su imali priliku učiti od zvijezda katalonske momčadi Cedrica Sorhaindoa i Virana Morrosa.

- Sorhaindou se dopalo u Omišu i on se sigurno vraća, a nastojat ćemo dovesti i islandsku zvijezdu Arona Palmarssona. Limit koji je Barcelona postavila je 100 sudionika, ali ćemo ga povećati za još barem 50. Zasad je pola kapaciteta popunjeno. Bazirali smo se na klubove, ali bi i neke reprezentacije mogle poslati svoje mlađe kategorije. Palac gore kamp je dobio i od supervizora Barcelone koji detaljno prate njegov rad, a dvojica Makedonaca i jedan Slovenac ostali su pod radarom katalonskog velikana nakon prošlogodišnjeg kampa. Projekti koji Omiš stavljaju na rukometnu mapu svijeta gradu će donijeti konkretnu turističku korist.

- Očekujem i do 10 tisuća noćenja - predviđa Čaljkušić i zahvaljuje onima kojima to zaslužuju.

- Imamo podršku Grada Omiša i njegove Turističke zajednice, kao i Splitsko-dalmatinske županije i njezine TZ. Prepoznali su vrijednost ovih projekata i hvala im na tome. Nadam se da ću i ove godine opravdati njihovo povjerenje.

Projekti

- Svjetski kup veterana 9. - 12. svibnja 2019.

- Kamp Barcelone 22. - 28. lipnja 2019.

- Međunarodni kamp vratara 28. lipnja - 4. srpnja 2019.

Zabrana ljepila koči juniorski turnir

Za dvije godine Međunarodni kamp vratara ulazi u deseto izdanje i valjalo bi ga adekvatno obilježiti, samo je pitanje - gdje.

Postoji mogućnost preseljenja sva tri projekta u druge krajeve zemlje, ali u Omišu mi je odlično i trenutno ne razmišljam o tome. Zadovoljan sam tu gdje jesam. No, nikad se ne zna - kaže Čaljkušić i dodaje:

- Još je uvijek aktualna opcija organizacije božićnog turnira za juniore i kadete u Omišu koji bi okupio 2000 ljudi, ali nas „koči" zabrana korištenja ljepila u dvorani.

Omiš će i dalje pratiti ove projekte

Gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović i sam je bio sportaš i jako dobro zna kakakv efekt ima i koliku koristu njegovome gradu donose tri međunarodna rukometna projekta:

- Sjajna je to promocija za naš grad. Turistička zajednica i grad Omiš podržavaju te projekte, podržavat ćemo ih i dalje kao i do sada, kako bi i dalje ostali u našemu gradu – poručio je omiški poteštat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 15:58