StoryEditor
Rukometgradovi i dalje odbijaju uplatiti 22 milijuna kuna za rukometnu smotru

Rukometno prvenstvo svuda nosi dobit, osim u Hrvatskoj

Piše PSD.
3. prosinca 2008. - 14:54

Do početka Svjetskog rukometnog prvenstva koje će se održati u našoj zemlji ostalo je još 45 dana, a Hrvatski rukometni savez (HRS) najavljuje najbolje prvenstvo do sada, ali ujedno pokušava od gradova organizatora utjerati ukupno 22 milijuna kuna participacije za održavanje natjecanja, što nije naišlo da osobit odaziv.

Zagreb je odlučio platiti najveći dio ukupne svote od 10 milijuna kuna, dok ostali gradovi odbijaju i samu pomisao na plaćanje svojega dijela.

Isprva je objavljeno kako su Osječani voljni participirati s tražena tri milijuna, ali je ta informacija poslije opovrgnuta, pa sad imamo četiri grada koja ne žele dati po tri milijuna i točka.

U većini europskih zemalja se nakon velikih sportskih priredaba dobit broji u milijunima eura, a organizatori SP-a u Hrvatskoj utiru dadžbine gdje god stignu, baš kao da ne vjeruju u konačnu dobit.

Ljubav između HRS-a i gradova pukla je kad je izaslanstvo Saveza napustilo otvaranje dvorane u Poreču koja je završena prva među objektima za nastupajuće prvenstvo.

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić poručuje kako u gradu imaju spremna sredstva za participaciju, ali su ona desetak puta manja od iznosa kojem se nadaju iz Saveza.

Prvi čovjek Varaždina Ivan Čehok načelno se slaže da bi gradovi trebali participirati u troškovima odigravanja SP-a, ali tvrdi da je problem u tome što je zahtjev HRS-a postavljen u trenutku kad je proračun odavno donesen.

– Svjetsko rukometno prvenstvo kao nacionalni projekt sigurno će biti isplativo, jer se radi o jednom od najgledanijih sportova, a u razloge ovakva ponašanja čelnika HRS-a ne bih ulazio - ustvrdio je Čehok.

– Najveći profit ubrat će država PDV-om, a zatim Savez, i to od prodaje karata i televizijskih prava te od marketinga – naglasio je Čehok, ističući ujedno kako gradovima ostaje samo zarada od povećane potrošnje tijekom utakmica.

ante podrug

‘Ne damo više novca’

Prijedlog HRS-a kojim od Grada Splita traži četiri milijuna kuna za pokriće svojih organizacijskih troškova za nas nije prihvatljiv.

Ono što smo planirali jesu troškovi vezani uz izgradnju dvorane, troškovi komunalne infrastrukture, organizacijski troškovi koji su nam pojereni prvobitnim prijedlogom ugovora i troškovi svih pratećih događanja.

Radi se o vrlo velikim ulaganjima i u ovom trenutku više od toga ne možemo osigurati – komentirao je probleme s HRS-om splitski gradonačelnik Ivan Kuret.

N. LULIĆ

#SPURUKOMETU

Izdvojeno

08. srpanj 2020 07:30