Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Rukometgost komentator

Petar Metličić za Slobodnu predviđa finale: Bilo je teško gledati prošlu utakmicu, ali ludo polufinale nam je 2003. donijelo zlato, neka se ponovi

Piše Petar Metličić
26. siječnja 2020. - 07:58
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Još smo svi pod dojmom polufinala s Norveškom, to je bilo jako teško za gledati, našim rukometašima nije bilo lako, ali nije bilo ni nama koji smo to gledali. 

Tijekom utakmice je bilo toliko promjena raspoloženja, ali najvažnije je da smo pobijedili, bila bi velika tuga da smo izgubili onakvu utakmicu. Svi povlače paralelu s onim polufinalom iz Portugala 2003. sa Španjolskom, ali meni je to teško usporediti jer ja sam tada bio na terenu i svakako sam ovaj put sve doživio drugačije kao gledatelj. No, ima sličnosti, svakako oba polufinala ulaze među povijesne utakmice.

Duvnjak je u petak bio maestralan, nisam ga nikad vidio onakvog. Pravi je vođa, onakvom predstavom u polufinalu Europskog prvenstva ušao je u legendu hrvatskog rukometa. Bojao sam se sedmerca za izjednačenje na kraju prvog produžetka od deset minuta, da nam se opet ne dogodi promašaj protiv Norveške kao prije tri godine. 

Duvnjak je tada bio na terenu, sigurno mu je to prošlo kroz glavu, ali smogao je snage i potvrdio epitet junaka. No, moralo je tako završiti, vratili su nam se mnogi tijesni porazi, prije svega protiv Francuske.

Obrana je donijela ovaj plasman u finale, uz Šegu i Ašanina koji su također u više navrata bili sjajni. Kako je netko rekao, napad donosi pobjede, a obrana medalje. Sigurno su naši igrači umorni, ali morat će pronaći snage za finale, ulog je velik. Ne igra se samo za naslov europskog prvaka, već i za izravni plasman na Olimpijske igre. Ne izborimo li Tokio zlatom u Stockholmu, čekat će nas vrlo teška kvalifikacijska skupina, zato je ulog jako velik.

Španjolci su u polufinalu imali relativno lakšu utakmicu, bez obzira što je na kraju ipak bilo ‘gusto’, ali nisu igrali produžetke. Čak su me malo i iznenadili, jer imaju dosta starijih igrača, ali ipak su oni aktualni europski prvaci.

I uoči prve naše utakmice u skupini sam rekao da Španjolska ima većih problema igrati na obranu 6-0 nego na 5-1, osim Dujšebajeva nemaju nekih tako opasnih šutera s vanjskih pozicija. Stoga mislim da nije tako važno da Duvnjaka iscrpljujemo na prednjem u obrani, vidjeli smo koliko nam može donijeti u napadu.

Naš glavni cilj treba biti popraviti napad na njihovu obranu 5-1, tu smo imali dosta problema u toj utakmici s njima u Beču, kad smo išli na Dušebajeva kao prednjeg. Tako su nam i napravili razliku početkom drugog poluvremena, zaustavili su naš napad i zabili nam par lakih golova iz kontri. No, uspjeli smo se vratiti, nadoknaditi minus šest golova razlike i pokazali da možemo protiv Španjolaca.

Mogli bi presuditi i vratari, jako se bojim tog njihovog Pereza de Vargasa, kad uđe u seriju teško mu je zabiti. Bit će teško, ali imamo šanse, mislim da naši momci imaju jako velik motiv koji će ih voditi do pobjede. I 2003. nam je luda utakmica u polufinalu donijela zlato, neka tako bude i ovaj put.

#HRVATSKA RUKOMETNA REPREZENTACIJA#PETAR METLIčIć

Izdvojeno