StoryEditor
Rukometnada umire posljednja

Ovo je čudesan scenarij po kojem hrvatski rukometaši mogu do polufinala: navijamo za Francusku, a evo tko još mora pomoći

Piše Predrag Žukina/JL
20. siječnja 2022. - 22:54

Unatoč porazu od Francuske u prvom krugu i prijenosu nule na bodovnom kontu u drugi krug, te unatoč neočekivanom porazu od Crne Gore, hrvatski rukometaši još uvijek sanjaju plasman u polufinale EP-a u Mađarskoj. Šanse su im minimalne, ali teoretski još uvijek postoje, prenose Sportske novosti.

Slično je bilo u prvom krugu kad su za prolaz u drugu fazu natjecanja trebali pobjedu nad Ukrajinom i pomoć Francuza i njihovu pobjedu nad Srbijom. To se i ostvarilo, pitanje je može li se nešto slično ponoviti da Hrvatska izbori i deveti plasman u polufinale na deset posljednjih izdanja EP-a (od 2004. u Sloveniji, samo u Hrvatskoj 2018. nisu ušli u borbu za odličja). Kakva je za to luda sreća potrebna?!

Kao prvo - moraju se i to imperativno - pobijediti redom Danci, Islanđani i Nizozemci. S tih šest bodova na kontu može se izroditi sretni rasplet u kojem ponovno trebamo pomoć Francuza.

Kako?! Francuzi do kraja trebaju pobijediti sve i ne dati niti bod ostalim hrvatskim konkurentima koji su svi po bodovima ispred nas. S obzirom da se igraju još tri kola, kombinacija je velik broj i nemoguće ih je sve prebrojiti. Zaista nemoguće. Uz očekivane pobjede Francuza, Danci bi trebali, osim protiv Hrvatske, izgubiti još jednu utakmicu i još dva vrijedna boda, a isto se odnosi i na Islanđane, ali i Crnogorce. Najlogičnijom se čini opcija u kojoj bi od velike pomoći trebali biti i Nizozemci. Nakon poraza od Francuske, oni jedini u skupini dosad nemaju niti jedan bod kao i Hrvatska. Pobijede li Dance i(li) Islanđane (a Hrvatska, naravno njih,) bio bi to idealni scenarij.

Veliku pomoć pri konačnom raspletu donijela bi i jedna pobjeda Crnogoraca, ali samo jedna - po mogućnosti protiv Danske jer bi u protivnom oni bili bolji od Hrvatske.

Potrebno je zadovoljiti sljedeće uvjetei:

1. Francuska pobjeđuje sve,

2. Hrvatska pobjeđuje sve,

3. Nizozemci pobjeđuju Crnu Goru, pobjeđuju i Dansku (ili Island),

4. Crnogorci pobjeđuju Dansku (ili Island), ali ne u obje utakmice...

Tad bi Francuzi imali maksimalnih 10 bodova i bili prvi, a Hrvatska bi bila u "krugu" nekoliko momčadi sa šest bodova pri čemu bi onda odlučivale međusobne utakmice i međusobna gol razlika. U tom krugu mogu biti tri, četiri, ali i pet momčadi te je i te kombinacije zasad nemoguće izvrtiti.

Sve u svemu, previše tih "ako" i "ali", previše da bi to bilo realno za očekivati. Hrvatska se najvjerojatnije oprostila od borbe za odličja, ostali su samo promili izgleda. No, sjećate li se EP-a u Poljskoj 2016. kad je našima trebala pobjeda Norveške nad Francuskom, ali i pobjeda od 11 razlike naših nad domaćinima Poljacima. I bijaše tako, Štrlek (11 golova) i kolege izborili su +14...

Nada umire posljednja. A gdje nam je sada Štrlek?!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2022 23:01