StoryEditor
Rukometbogata povijest

Mobilni muzej HRS-a posjetio Split, najavljene i aktivnosti uoči početka Europskog prvenstva

28. studenog 2017. - 18:29

Kako se bliži Europsko rukometno prvenstvo u Hrvatskoj (12. – 28. siječnja 2018.), tako se pojačavaju i aktivnosti u svrhu njegove promocije. Tim je povodom proteklih par dana u Splitu gostovao „Pop-up“ muzej Hrvatskog rukometnog saveza.

Što to znači „Pop-up“ muzej, sigurno se pitate. Riječ je o malom mobilnom muzeju koji prikazuje bogatu povijest hrvatskog rukometa kroz izložene medalje i pehare s velikih natjecanja, dresove, multimedijalne sadržaje... Zapravo, muzej djeluje kao nekakav vremeplov i podsjetnik na brojne trenutke u kojima nas je hrvatska reprezentacija uveseljavala i u domovinu donosila najsjajnije svjetske, europske i olimpijske medalje.

Muzej se smjestio na Rivu, tik do Marmontove ulice. Preživio je hladne i snažne udare naše nadaleko poznate bure.

- Malo jugo, malo bura, ali bilo je lijepo. Super su nas ugostili u Splitu. Ljudi su se raspitivali o Euru, a prodavali smo i ulaznice. U Splitu će se sigurno igrati, a nadam se i da će dvorana biti ispunjena na svim utakmicama. Split je fenomenalan grad za takvo što – rekao nam je promotor i voditelj muzeja Hrvoje Ružić.

U posjetu muzeju stigle su djevojčice iz ŽARK Splita te dječaci iz RK Solina. Radili su „selfieje“ i fotografirali se pred medaljama i peharama osvojenima čak i prije rođenja većine od njih. Dobar dio njih te uspjehe nije vidio i osjetio, pa ovaj muzej služi i kao svojevrsna edukacija mlađim naraštajima rukometaša i rukometašica.

- Nadam se da ste se izvukli iz školskih obveza – našalio se Ružić, na što su djeca uzvratila pljeskom i povicima odobravanja, dok su Solinjani dodali kako bi i oni trebali napraviti sličan muzej.

„Pop-up“ muzej obogaćen je i grafičkim prikazom svih svjetskih i europskih prvenstava na kojima su nastupili naši rukometaši i rukometašice, kao i medalja koje su osvojili. Predstavljena je maskota prvenstva - tornjak zvani Tor - kao i prigodni rekviziti u znaku Eura poput šalica, mirisa, magnetića...

- Nudimo mogućnost građanima da prvi put vide sva osvojena odličja i pehare hrvatske muške i ženske rukometne reprezentacije. To su originalni eksponati koji su prvi put izašli iz trofejne sobe Saveza u Zagrebu, poput olimpijske medalje iz Atene 2004., svjetskog zlata iz Portugala 2003., svjetskog srebra iz Hrvatske 2009., pa i najfriškije europske bronce iz Poljske 2016... Također su se prvi put mogli vidjeti dresovi u kojima će naši reprezentativci nastupiti u siječnju, kao i službene lopte kojima će se igrati na Euru – nabraja Ružić.

Prije Splita „Pop-up“ muzej turneju po gradovima-domaćinima započeo je u Poreču, od danas do četvrtka nalazi se u Zagrebu, a za vikend je u Varaždinu. Nakon toga eksponati se vraćaju u prostorije Saveza, a onda se HRS vraća u grad pod Marjanom za vrijeme adventa. Opet na Rivu, ali ovaj put u drukčijem izdanju.

- Imat ćemo kućicu na Rivi, tu ćemo biti svakodnevno kako bismo promovirali Euro. Prodavat ćemo ulaznice i rekvizite, bit će animacija, nagradnih igara i za svakoga ponešto. Tu ćemo biti do samog početka Eura – zaključio je Ružić.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 22:02