StoryEditor
Rukometzapeli u prošlosti

Frane Vulas ima pet prijedloga za modernizaciju rukometa

7. veljače 2019. - 21:40
perrddd

Rukomet ima sve predispozicije da postane globalno superpopularan sport. U osnovi je jednostavan, može se igrati bilo gdje (za razliku od recimo vaterpola), atraktivan, ali je u pravilima zapeo u prošlosti. Pokazalo je to i netom završeno SP. Evo nekih naših prijedloga koji bi vjerujemo modernizirali igru i približili je široj navijačkoj bazi.

Treba samo pokušati smanjiti ulogu sudaca na minimum (ne ulazeći pritom u potrebe promjena kriterija, poput dvostruke kazne - sedmerac i isključenje) te posuditi neka moguća logična rješenja iz drugih sportova.

1. Vremensko ograničenje napada

Dokle god je trajanje napada stvar slobodne sudačke procjene bit će to predmet prijepora. Ako se kao u košarci ili vaterpolu ograniči na recimo 40 ili 45 sekundi, bit će sve mnogo transparentnije. Rješenje s pasivnim napadom i da momčad koja je u napadu nakon dizanja ruku sudaca ima još šest dodavanja je prekomplicirana prosječnom gledatelju. No, da obrana ne bi prekršajima krala vrijeme u slučaju četvrtog prekršaja obrane svirao bi se sedmerac. U slučaju isključenja obrambenog igrača ili odbijanja lopte od vratara omogućilo bi se novo vrijeme za napad.

2. Veća upotreba videotehnologije

ČerVAR. Utakmica s Njemačkom koja je Hrvatsku izbacila iz polufinala, a Červara iz takta, najbolji je primjer da bi trebalo više koristiti pogodnosti tehnologije, ne stidljivo kao dosad. Zašto u zadnjih pet minuta sve sporne odluke ne bi suci mogli provjeriti VAR-om te stalno ne bi imali i pomoć goal-line tehnologije, kao i kod prijestupa/obrane iz prostora? A uz to bi klupe i dvaput po poluvremenu mogle koristiti “challenge”. Predugo bi susret trajao kada bi se stalno koristio VAR.

3. Ukidanje igre ‘sedam na šest’

Ovo pravilo uvedeno je prije nešto manje od tri godine, ali nije se rukomet tom izmjenom baš usrećio. Trebala je ta novina sa sedmim igračem u polju doprinijeti atraktivnosti igre, ubrzati je, ali napad je postao ziheraški, statičan, uz strah kod šutiranja iz vanjskih pozicija zbog mogućih kontri na prazan gol. A i atraktivnost je krajnje upitna. Nije to nogomet pa je efektno kada se zabije sa svoje polovice terena.

4. Zaustavljanje semafora kod prekida u završnici

Zašto se u zadnjih pet minuta ne bi zaustavljao semafor kod svakog prekida igre (golova, deveteraca)? Naravno, krađe vremena će spriječiti i ograničenje napada. Igrači pritom moraju imati uvid koliko je do kraja susreta, pa i napada. Završnica utakmice za treće mjesto na SP-u Njemačke i Francuske bila je komedija zabune. Zašto se ne bi mali semafori nalazili i pored golova?

5. Izmjena igrača samo kod posjeda lopte

Rukomet je postao pregrub sport, ponekad brutalan, a pojedini igrači su se specijalizirali isključivo za igranje obrane. Ukoliko bi se izmjena igrača dopuštala samo u slučaju kada momčad ima posjed lopte smanjila bi se ta defenzivna orijentacija, igrače ponukalo da moraju biti svestraniji, a ujedno bi se uz ograničenja napada igra i ubrzala jer bi momčad izmjenama krala sebi vrijeme za napad. 

Izdvojeno

14. srpanj 2020 00:36