Sport Rukomet

Jedna Koreja

Pod istom zastavom: ‘ubila’ ih prevelika trema u dvoboju protiv domaćina

Jedna Koreja

Naravno, nismo bili favoriti, ali moji igrači nisu se dali prestrašiti pa na tome mogu samo čestitati svakome od njih - rekao je Cho Young Shin, izbornik ujedinjenje reprezentacije Južne i Sjeverne Koreje, nakon što je njegova momčad na otvaranju Svjetskog rukometnog prvenstva u Berlinu očekivano poražena od domaćina Nijemaca 30-19.

Priča o ujedinjenoj korejskoj reprezentaciji na Svjetskom prvenstvu, međutim, bit će većim dijelom ispričana u dvadesetostoljetnom, geopolitičkom retro-ključu – ideja je, uostalom, originalno hladnoratovska, prema kojima se napetim odnosima između dvaju država, u ovom slučaju dvaju država tehnički u ratu, opterećenje smanjuje iskazima sportskog zajedništva.

Nekoliko koraka već je napravljano pa su tako na otvaranju posljednjih Zimskih olimpijskih igara sportaši obaju Koreja odradili zajedničku šetnju, a kombinirana reprezentacija hokejašica odigrala je tri utakmice u skupini. S kombiniranim momčadima nastupalo se i na Azijskim igrama u Jakarti…

Uvjete za ovaj, posljednji korak stvorio je Hassan Moustafa, predsjednik IHF-a, koji je Južnokorejancima, nakon što su završili treći u Azijskom kupu i izborili plasman na Svjetsko prvenstvo, predložio da u Njemačku stignu s kombiniranom momčadi. Ukratko, ponudio im je četiri bonus-mjesta na popisu koja je Young Shin popunio s četiri sjevernokorejska igrača.

O rukometu u Sjevernoj Koreji ne zna se puno. Što se tiče njihovih južnih susjeda, najbolji plasman na Svjetskim prvenstvima ostvarili su 1997. godine kada su završili osmi. Posljednja dva prvenstva, 2017. i 2015. godine, su preskočili. Okupljanje je bilo zakazano 22. prosinca u Berlinu, kada su Young Shinovi izabranici prvi puta vidjeli i upoznali svoje nove sjevernokorejske suigrače. Pripreme su počele istog dana, a plan je takav da u svakoj utakmici nastupi barem jedan sjevernokorejski igrač.

- Sjevernokorejski igrači su fizički slabiji, ali u boljoj kondiciji. Ovo je jako važno za nas, posebno zato što smo u Berlinu. Berlin je bio podijeljen grad koji je nakon pada Zida uspio pronaći put prema miru. Kao ujedinjena reprezentacija, želimo pokazati da taj put može pronaći i Koreja - rekao je tada Young Shin.

IHF je projektu pristupio krajnje ozbiljno pa su pozivnice za utakmicu između Njemačke i Koreje bile upućene i Angeli Merkel, njemačkoj kancelarki, i Kim Jong-unu, vrhovnom vođi Sjeverne Koreje. Međutim, niti jednoj strani rukometna utakmica nije bila pri vrhu prioriteta. Zato je utakmicu gledao Nijemac Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora koji je bio zadovoljan viđenim.

– Već smo vidjeli na Zimskim olimpijskim igrama da se u sportu često može postići ono što se teško postiže u politici, rekao je Bach i pozvao vodeće ljude obje države na sastanak u Lausannu idućeg mjeseca na kojem bi mogao pasti dogovor oko slanja kombiniranih momčadi na Olimpijske igre u Tokiju iduće godine.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Rukomet