Sport Rukomet

pohvalio je split

Austrijanac na čelu europskog rukometa: Svjesni smo da se na utakmici Hrvatske i Srbije može očekivati posebno entuzijastična atmosfera

pohvalio je split

Predsjednik Europske rukometne federacije (EHF) Michael Wiederer stigao je u Split gdje će večeras biti na otvaranju Europskog prvenstva i susretu Hrvatske i Srbije.

Austrijanac koji je 20 godina bio tajnik EHF-a četvrti je predsjednik tog tijela u povijesti osnovanog 1991. godine. Wiederer je jučer zajedno s čelnicima Hrvatskog rukometnog saveza i Organizacijskog odbora EP-a bio gost zamjenice splitskog gradonačelnika Jelene Hrgović kojoj je na koncu presice u Banovini na kojoj je bio izložen i pobjednički trofej poklonio službenu loptu turnira.

No, za razliku od mnogih na tako visokim pozicijama u krovnim sportskim organizacijama, Wiederer je za svaku pohvalu i nakon presice ostao i više nego pristupačan sedmoj sili. Kako je Hrgović i istaknula, na kraju krajeva u našem Splitu i on je domaćin.

Drugo domaćinstvo govori sve o Hrvatskoj

- Sveukupno smo ovdje svime vrlo zadovoljni. Hvala Splitu što ugošćuje ovu grupu turnira. Za mene je ovo 25. prvenstvo na kojem sudjelujem (op. p. ukupno). Treći put sam u Splitu. Bio sam ovdje i prije EP-a kojem je 2000. godine Hrvatska bila domaćin, kada je Split bio u konkurenciji za domaćinstvo. Hrvatska je prva zemlja u Europi koja je drugi put domaćin EP-a, mislim da to dovoljno govori – naglasio je Wiederer.

Što je to što je uvjerilo EHF da Hrvatska postane prva država kojoj će dvaput ukazati povjerenje domaćinstva EP-a?

- Hrvatska se već izuzetno iskazala vrlo dobrom organizacijom EP-a 2000. godine, pokazala je da je sposobna organizirati ovakva natjecanja. Uz to u Hrvatskoj postoji jako veliki interes za rukomet, što je EHF znao prepoznati.

Je li sve spremno za početak EP-a?

- EP je izuzetno veliko događanje koje se organizira u četiri grada domaćina. Što se nas tiče sve je spremno. Organizacijski odbor prvenstva dao se dovoljno rano na posao da sve bude na vrijeme spremno. Što se nas tiče prvenstvo može početi – istaknuo je prvi čovjek europskog rukometa.

Rekli ste da ste već bili ovdje prije EP-a 2000., a Split je bio i jedan od gradova domaćina i SP-a 2009.? Kakav je dojam na vas ostavio Split? Koliko se promijenio u odnosu na prije dvadesetak godina?

- Nisam bio ovdje 2009., ali otkad sam zadnji put bio Split se poprilično promijenio. Nabolje! Nisam još uspio razgledati grad kako bih želio, ali vidi se na svakom koraku kako je tu bilo novih investicija. Između ostalog i u sportsku dvoranu u kojoj će se igrati EP-a. Vidjet ćete i sada, i ljude u Splitu iznenadit će kako će dobro Spaladium Arena izgledati za vrijeme EP-a.

Ovdje ste prije svega poslom, ali hoćete li imati vremena i za barem mali đir po Gradu, pogotovo što ste i sami istaknuli kako vas je dočekalo lijepo, sunčano vrijeme?

- Naravno, apsolutno. Iduća dva dana bit ću u Splitu. Iskoristit ću priliku da malo razgledam grad. Najčešće smo najviše na relaciji hotel-dvorana, ali ovaj put ću iskoristiti šansu i svakako ću razgledati grad – najavio je Wiederer. 

Kakvu atmosferu očekujete u Splitu?

- Svjesni smo da se susretu Hrvatske i Srbije može očekivati posebno entuzijastična atmosfera, kažem to u pozitivnom smislu. Uvjeren sam da će hrvatski navijači i svi drugi koji dođu napraviti fantastičnu atmosferu.

Imate li najavu dolazaka visokih dužnosnika Hrvatske ili Srbije na tu utakmicu?

- Svjesni smo da postoji veliki interes hrvatskih vlasti, a ne znam za srbijanske. Jasno je da općenito postoji veliki interes za ovu utakmicu, ne samo iz sportskih razloga, nego i zbog političke pozadine. Međutim, već smo uostalom i gledali susret Hrvatske i Srbije u polufinalu EP-a u Beogradu 2012. Sport treba u svakom slučaju odvojiti od politike, koncentrirati se samo na sport.     

Rukomet je strahovito evoluirao

Tko je po vama favorit EP-a?

- Neka europska momčad će slaviti ha, ha, ha – pokazao je Wiederer i smisao za humor.

- Mnogo je odličnih momčadi koje s pravom ciljaju na vrh, teško je nekoga izdvojiti. I Hrvatska je jedna od tih momčadi koje imaju sve argumente da “pucaju” na medalju.

A tko je za vas najbolji hrvatski rukometa u novijoj povijesti? Je li to Ivano Balić, Patrik Ćavar, Zlatko Saračević...?

- Pamtim jako dobro sve generacije još od one koja je osvojila Olimpijske igre u Atlanti 1996. godine. Teško je tu generaciju uspoređivati s ovim sadašnjima, rukomet je u međuvremenu strahovito evoluirao. Promijenio se način igre, karakteristike igrača... Morat ću se suzdržati odgovora. Ali Hrvatska je svakako tijekom godina imala mnogo odličnih igrača. 

Poznati su vam problemi s Arenom Zagreb? Vjerujete li da će se tamo moći igrati?

- Ne smatramo to problemima. Normalno je da postoji razlika između pojedinačnih susreta kao što su susreti Lige prvaka u toj dvorani, i ovakvih turnira na kojima je mnogo utakmica. Vjerujem da ćemo igrati u Areni Zagreb, sto posto sam siguran u to.

- Znam iz iskustva da su u Hrvatskoj ljudi što se tiče rukometa izuzetno sposobni kao i da će možda stvari biti završene u posljednjem trenutku, ali siguran sam da će Arena Zagreb biti spremna za EP – poručio je Wiederer. 

Porast kvalitete vodi prema Euru sa 24 reprezentacije

Nema Rusa, Poljaka... na EP-u?

- Svjesni smo da nekih tradicionalno velikih rukometnih nacija nema na ovom natjecanju, Rusije, Poljske, Rumunjske. Posljedica je to i zahtjevnog sustava kvalifikaciranja. Na idućem EP-u bit će stoga rekordne 24 reprezentacije.

- Nije to politička odluka, to je odraz porasta kvalitete rukometa u Europi. Dosad smo u kvalifikacijama imali 48 momčadi od ukupno 50 zemalja članica EHF-a – kazao je Wiederer.  

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Rukomet