Sport Rukomet

DESETLJEĆE USPJEHA

Rukometni virtuozi od početnog entuzijazma stvorili ambiciozan klub spreman baciti rukavicu izazova svima u državi

DESETLJEĆE USPJEHA

Splitski rukomet nije na europskoj sceni, nema ni blizu rezultate kao nekada, ali ima tradiciju i prošlost koja se uvijek veže za velika imena Ivana Balića i Petra Metličića. Upravo ovaj dvojac proslavljajući hrvatski rukomet odlučio je 2007 godine u svom rodnom gradu vratiti dug osnivanjem kluba za djecu i mladež. Ime kluba po imenu najsjajnijeg rukometnog dvojca dobio je  RK Balić-Metličić koji danas slavi desetu obljetnicu postojanja, strpljivog rada i odličnih uspjeha.

Rukometna akademija sa Gripa od škole rukometa uspješno je izrasla u klub koji se natječe u svim uzrasnim kategorijama, seniorska ekipa je drugoligaš, kadetska nastupa u državnoj ligi, mlađi kadeti također, dječaci i mini rukomet. Sve to objedinili su najbolji hrvatski rukometaši koji će danas sa ponosom potvrditi kako je početni entuzijazam danas prerastao u klub sa ambicijama da sa mladim i talentiranim igračima iz splitskog bazena krene prema ozbiljnim seniorskim rezultatima.

- Kad smo krenuli 2007. vjerovali smo da je dovoljno okupiti djecu, pomoći im stvarajući bolje uvjete nego smo ih mi imali, ali malo po malo smo se navukli i danas kao drugoligaš možemo reći da smo u svojim namjerama potpuno uspjeli. Nije lako, ni onda prije deset godina, nije ni danas, ali trenerski rad i ambicije vode nas naprijed. Kad sam se vratio 2013. godine iz Francuske odlučio sam se posvetiti radu i pomoći u stvaranja u još boljeg kluba, nisam dvojio odmah sam u dogovoru sa Ivanom krenuo sa ambicijama da idemo sa seniorskim rukometom. Odmah smo otvorili i prvi rukometni internat u Dalmaciji, stigli su nam talenti iz okolice, brinuli smo se o najsitnijem detalju. Danas smo po rezultatima sigurno među pet najboljih muških kolektiva kad su mlađe selekcije u pitanju, rezultat je potvrdio i izbor Marina Šipića, danas u Nexeu, za najboljeg pivota svijeta u juniorskoj konkurenciji, osvojili smo triput treće mjesto na državnim prvenstvima, naši igrači nastupaju u prvoligaškim klubovima. Idemo polako i sigurno gradimo priču koja može biti još bolja – ispričao je Petar Metličić trener seniorske ekipe koja je slavodobitno proslavu začinila pobjedom nad RK Metković ŠR 44:20.

Da se u mladom splitskom klubu radi ozbiljno svjedoči i podatak da je Ivano Balić svoju rukometnu karijeru nakon rastanka sa HRS-om odlučio nastaviti na Gripama.

- Evo me, vratio sam se na domaći teren, radujem se uvijek mladima, to mi je i bio cilj kad je u pitanju rad nakon profesionalne karijere. Ima djece, ima potencijala nadam se da ćemo uspjeti nastaviti u pozitivnom smjeru barem još nekoliko desetaka godina. Djeca su odrasla mi smo stariji i mudriji nadam se da će nas u tom odrastanju i poslušati te da će im naši savjeti pomoći. Vjerujem da će i vremena koja dolaze biti bolja i splitski rukomet - istakao je najbolji igrač svijeta svih vremena, rukometni Mozzart sa Gripa. 

Brojne utakmice i treninzi, osvojeni turniri i djeca u nacionalnim selekcijama, možda se u novim ulogama ova dva sjajna splitska sportaša iskažu i kao pokretači novog i boljeg rukometa u gradu pod Marjanom.

Osim njih dvojice u RK BM još jedno veliko rukometno ime nakon sjajne svjetske karijere radi kao trener vratara, Venio Losert je angažiran prošlog mjeseca i sudjeluje u trenerskom radu. Osim trojice velikana splitski klub u svojoj struci ima Dalibora Anušića, Ivicu Maraša, Jelenu Novačić, Žarka Balića i Davora Krezića, sve rukometaše koji su se angažmanom potrudili da se deset godina djeci na Gripama pokažu sve tajne ovog za Hrvate trofejnog sporta.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Rukomet