Sport Rukomet

organizacija ep-a u rukometu

Split i HRS idućeg tjedna napokon potpisuju ugovor: evo gdje je 'zapelo'

organizacija ep-a u rukometu

Još u rujnu 2014. Europska rukometna federacija u Dublinu je objavila da će Hrvatska 2018. ugostiti Europsko prvenstvo u rukometu.

Do tog događaja dijele nas samo četiri mjeseca, a Split kao jedan od gradova domaćina još nema ugovor niti s Hrvatskim rukometnim savezom, niti s tvrtkom “Sportski grad u stečaju“ radi korištenja Spaladium arene gdje će se prva od šest “splitskih“ utakmica, ona Hrvatska - Srbija, igrati 12. siječnja.

U splitskoj gradskoj upravi, koja je, napomenimo, s 460 djelatnika među najvećim poslodavcima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, sigurno bi za to našli opravdane razloge. Od onoga da su se gradovi domaćini birali tek prošle godine, baš one u kojoj gradskoj vlasti na čelu s Ivom Baldasarom nije izglasan proračun.

Uz to, u Spaladiumu je, po zahtjevu EHF-a do 1. rujna trebalo (iz Švedske, op.a) nabaviti i instalirati četiri segmenta za dva postojeća semafora. Na njima, naime, sada ima mjesta za imena 14 igrača, a propisi koji su doneseni nakon što je dvorana u splitskoj Lori otvorena za Svjetsko rukometno prvenstvo 2009. godine nalažu da treba biti mjesta za 16 imena.

Za kupnju potrebnih dijelova trebalo izdvojiti 391.593 kune. Ne možemo prstom uprijeti da je bi to bila obveza Grada, jer bi to trebao definirati ugovor koji, kako samo već ustvrdili, još nije potpisan.

A onda se prije par dana situacija počela raspetljavati. Na internet stranici Grada je objavljeno da će se na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak među ostalim raspravljati o usvajanju prijedloga o javnim potrebama u sportu po kojem će Banovina u 2017. za EP osigurati milijun kuna.

Samo toliko novca Grad Split mora dati HRS-u. Kada se tomu pridodaju troškovi nabavke segmenata za semafor, najma Spaladiuma koji uključuju grijanje, struju, čišćenje…, neslužbeno se dođe do iznosa od oko 2,6 milijuna kuna.

Hrvoje Akrap, gradski pročelnik za sport koji se jučer sastao s Tomislavom Grahovcem i Damirom Poljakom iz HRS-, objašnjava da će ostali troškovi biti osigurani proračunom za 2018. u kojoj se i održava EP.

- Ugovor s HRS-om potpisujemo nakon izglasavanja proračuna, znači sljedeći tjedan ili onaj iza. Tu nema problema i o svemu ćemo obavijestiti javnost. U kupnju dijelova za semafor nećemo ići jer imamo jednostavnije rješenje. Rok je da dvorana bude spremna za početak prvenstva – kaže Akrap.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Rukomet