Sport Rukomet

NA UŠĆU CETINE

Rukometni kamp vratara: u samo sedam godina se 'proširili' sa sedam na 45 država

NA UŠĆU CETINE

Preko 500 sudionika iz 45 zemalja svijeta okupit će se od sutra do 7. srpnja u Omišu na sedmom po redu Uniqa međunarodnom kampu rukometnih vratara. U dosadašnjih šest izdanja kroz kamp je prošlo preko dvije tisuće trenera, skauta i mladih igrač(ic)a kojima su znanje prenosili velikani poput Thierryja Omeyera, Kaspera Hvidta, Mirka Alilovića, Mirka Bašića, Vladimira Vujovića, Marina Šege, Nikole Blažička, Rolanda Miklera, Jelene Grubišić, Marte Žderić, Karine Andersen...

Puno velikih imena te pregršt lijepih uspomena i dragocjenih savjeta koje su mladi vratari i vratarke ponijeli kući. Tako će biti i ove godine, ne sumnjamo u to. Uvjeti su izvrsni. Nakon Splita lani kamp je ove godine preselio u Omiš u prekrasnu novu dvoranu na Ribnjaku. Osim sportskog dijela, sudionici će imati priliku uživati i u turističkom segmentu njihova gostovanja u prekrasnom gradu na Cetini i njegovoj okolici. Dvostruka korist. Ugodno i korisno. A našim turističkim djelatnicima nova prilika za promociju naših dragulja i obale. Iza organizatora Marija Čaljkušića mnogo je neprospavanih noći. Nije lako iz godine u godinu dogovarati dolaske, osiguravati smještaj i privlačiti renomirana imena iz svijeta rukometa, a pritom zadržati kvalitetu i svake godine sve više rasti.

- Nije mala stvar raditi događaj već sedmu godinu zaredom sa sudionicima iz 45 država svijeta. To su ozbiljne brojke i nastavak lijepe priče koja je započela prije mjesec i pol dana kad smo organizirali Svjetski kup veterana s blizu 600 ljudi. Iduće godine mogli bismo ih imati i preko 1000. Radimo prave stvari za grad, državu i cijelu zajednicu, a najviše za hrvatski rukomet - s ponosom je rekao Čaljkušić.

Osim Mirka Alilovića koji je godinama vjeran sudionik kampa, ove će godine jedna od najvećih zvijezda biti i Francuz Thierry Anti, trener Nantesa.

- Za ovaj sam kamp čuo prije par godina, a Mirka Bašića poznajem odavno. Bio je tu i Nikola Blažičko kojeg sam trenirao u Parizu. Znatiželjan sam i uzbuđen, zanima me kako će to izgledati. Ovo je poseban kamp, morate ga vidjeti.

Organizacija ovakvog događaja jednostavno ne bi bila moguća bez potpore sponzora, a jedan je od takvih tvrtka Studenac u čije je ime Mijo Milavić rekao:

- Često pomažemo sportu i kulturi u Dalmaciji, a pogotovo u našem malom Omišu. Gdje osjetimo veliki potencijal, tu se želimo dati. Ovdje je to krenulo s dvoranom u Omišu čiju smo investiciju financijski pomogli. Za ovaj smo projekt, dakle, intimno vezani. Također, gledamo na sport kao na dio turističke ponude. A jasno, potrebna je i podrška Splitsko-dalmatinske županije. Ovo je i za njih već godinama značajna sportsko-turistička manifestacija.

- Nadam se da će se naši gosti imati priliku uvjeriti da smo mi jedna od najljepših i najsportskijih županija. Osim što smo prepoznati u Hrvatskoj kao najsportskija sredina, imamo i inicijativu dovesti svjetska imena. Prepoznali smo ovaj događaj i godinama ga pratimo. Drago mi je da iz godine u godinu raste i da ima odjeka u svijetu rukometa - kazao je Tomislav Đonlić u ime Županije.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Rukomet