Sport Rukomet

loša vijest

Fali kuna za Arenu: rukometni Euro opet visi!

loša vijest

Poznato je da će se 12. siječnja pred 11.000 gledatelja u Spaladium Areni odigrati utakmica Hrvatska-Srbija, na Europskom rukometnom prvenstvu kojeg će sljedeće godine ugostiti Lijepa naša.

No, istovremeno Grad Split još nije osigurao 391.593 kune koje su potrebne da bi ta ista Spaladium arena do 1. rujna udovoljila tehničkim standardima koje traži komisija Europske rukometne federacije da bi dala suglasnost da jedan od domaćina EP-a bude i grad pod Marjanom.

Udovoljavanje standardima konkretno znači da se iz Švedske treba nabaviti, te instalirati četiri segmenta za dva postojeća semafora na kojima sada ima mjesta za imena 14 igrača, a propisi koji su doneseni nakon što je Arena otvorena za Svjetsko rukometno prvenstvo 2009. godine nalažu da treba biti mjesta za 16 imena. Upravo je to najveći izdatak.

Da je preinake i prilagodbe potrebno izvršiti u roku koji ističe za dva mjeseca i četiri dana potvrđuje izvješće kojeg je Natalija Mladineo, stečajna upraviteljica tvrtke “Sportski grad TPN“ koja upravlja tom velikom dvoranom u Lori, uputila Trgovačkom sudu u Splitu u čijoj je nadležnosti taj velebni objekt.

Doduše, ne možemo uprijeti prstom da tu obvezu isključivo mora ispuniti Grad Split iz razloga što on, prema dostupnim podacima, u vezi EP-a još uvijek nije potpisao ugovor s Hrvatskim rukometnim savezom u kojem jučer o tome nisu bili voljni govoriti. Isto tako, svi upoznati sa situacijom kažu da Savez neće tek tako odustati od Spaladium arene koja mu zbog velikog broja mjesta u gledalištu osigurava znatno veću zaradu nego druge arene, izuzev one zagrebačke.

Izvori kažu da je gradska uprava odavno upoznata s nedostacima koje treba ispraviti, još prije nego što su te iste nedostatke u ožujku službeno utvrdili Monika Flixeder, Hannes Muller, Thomas Gangel i Jan Tuik, članovi komisije Europske rukometne federacije, koji su tada obišli dvoranu sa Silviom Njirićem, Anitom Šikić i Tvrtkom Židekom, članovima hrvatskog organizacijskog odbora.

Djelatnici tvrtke koja upravlja dvoranom također su odgovorne u Banovini na to upozorili prošlog mjeseca kad su se sastali s Brankom Ramljak, povjerenicom Vlade do izglasavanjem ovog gradonačelnika, te šefovima gradske Službe za sport i financije.

Velimir Vuković, zamjenik predsjednice splitskoga Trgovačkog suda, kaže da se u petak sastao odbor vjerovnika tvrtke koja upravlja Spaladium arenom, a to tijelo čine predstavnici austrijskih banaka koje su dale kredite za gradnju objekta, zatim predstavnici tvrtki Konstruktor-Inženjering i IGH koje su ga gradile, te predstavnik zaposlenika dvorane, te odlučili da stečajna upraviteljica ponovno, pismenim putem, obavijesti Grad Split i Hrvatski rukometni savez, kao organizatore događaja, o zaključcima komisije Europske rukometne federacije.

- “Sportski grad TPN u stečaju“ je prikupio ponude za nabavku opreme i utvrdio koliko je potrebno novca, a Odbor vjerovnika je zaključio da s problemom financiranja ne izlaze odmah u javnost, već da novoj gradskoj vlasti daju mjesec dana da ga se pokuša riješiti – kaže sudac Vuković i napominje da financiranje dodatne informatičke opreme nije dužnost tvrtke u stečaju, niti ona za to ima novca.

U Gradskoj upravi su kazali da će naknadno odgovoriti na pitanje kako će i mogu li na vrijeme osigurati gotovo 400.000 kuna.

Dvorana nije osigurana od požara ili poplave 

Spaladium arena, i u njoj vrijedna oprema, je od 1. siječnja ove godine neosigurana od štete u slučaju požara ili poplave jer propala tvrtka koja njome upravlja nije imala novca za plaćanje police osiguranja, a nova osiguravajuća kuća traži da će osigurati vrijedan objekt s opremom tek kad joj se plati 49.000 kuna, koliko iznosi prva od deset rata.

Novac za to trebali bi dati vjerovnici, prvenstveno Grad i država.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Rukomet