StoryEditor
Rukometin memoriam

Ante Božić Ćoni, simbol solinskog i vranjičkog rukometa

Piše M. P.
15. rujna 2019. - 19:47

U Vranjicu je preminuo dugogodišnji rukometni djelatnik Ante Božić Ćoni. Svatko tko iole prati rukomet zna da se radi o istinskom zanesenjaku ovog sporta, kojemu je posvetio cijeli život.

Između niza nagrada četiri su koje treba spomenuti. Za dugogodišnju uspješnu sportsku djelatnost 2007. godine dobio je Ante, koji je cijeli život posvetio rukometu, a najviše traga je ostavio u ŽRK Vranjic. 

Grad Solin je također prepoznao njegov samozatajni rad, te je dobitnik Osobne nagrade grada Solina 2018. U Zagrebu je dobio njemu drago priznanje, plaketu od udruge trenera za 50 godina igranja i treniranja rukometa. Posebno je naglasiti, u svom radu nije imao prekida, a moguće je da poslije dr. Vatromira Srhoja je rukometni djelatnik s najviše neprekidnog staža u rukometnom sportu. Godine 2013. Ćoni je proglašen za najboljeg trenera u gradu Solinu. Te godine pod njegovim vodstvom Petason Vranjic je ostvario treći ulazak u Prvu ligu.

Ante Božić rođen je u Solinu 2. siječnja 1954. Prve rukometne korake napravio je u Partizanu iz Solina 1967., da bi 1969., kao 15-godišnjak nastupao za seniorsku momčad. Kao zaljubljenik u ovaj sport uvijek je težio da što više mladih privoli rukometu, tako i do zadnjih dana. 

Igrač solinskog kluba bio je do 1981., kada postaje trener mlađih uzrasta. U međuvremenu je Ćoni kratko vrijeme nastupao za Partizan iz Kaštel Sućurca. Od 1982. preuzima treniranje Vranjica, da bi istovremeno radio kao trener muških mlađih uzrasta u Solinu, i tako sve na „dva fronta“ do 1985., otkako se posvetio samo rukometašicama iz Vranjica. Trenirao je i Split s kojim je nastupao u Kupu kupova. 

Četiri je puta s Vranjičankama ulazio u elitni razred hrvatskog rukometa. Ogroman je doprinos dao propagandi Vranjica, jer nema manjeg mjesta u Hrvatskoj s toliko vrhunskih rukometašica. Igračice iz „Male Venecije“ uspješno su se natjecale i u europskim kupovima.

Ćoni je izravno ili neizravno stvarao veliki broj vrhunskih igrača i igračica (državni reprezentativci Lisica, Perčin i Medini, igračice Duvnjak, Režić, Milun, Grčić, Franić, Šerić, Džeko, Kalajdžić, Vrdoljak, Šimičić, Ljubičić, Lovrić...).

Ćoni je pored trenera u vranjičkom klubu bio doslovce „katica za sve“ - tajnik, blagajnik, ekonom, prijevoznik, predsjednik... 
U svom višegodišnjem radu nikada nije žalio sebe i svog doprinosa. Cilj mu je uvijek bio odgajati sportaše i sportašice, s prvenstvenom zadaćom da budu najprije ljudi, a za sport ukoliko budu imali iole talenta, uz volju i zalaganje pojedini će ispasti vrhunski, njegovo je geslo. 

Posljednji ispraćaj Ante Božića Ćonija održat će se u utorak, 17. rujna na solinskom novom groblju. Komemoracija je planirana istog dana u 12 sati u Domu kulture Zvonimir u Solinu.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 07:48